Peste 4730 de minori din Republica Moldova și-au administrat prima doză de vaccin împotriva COVID-19, iar 3600 au fost vaccinați cu schema completă. Medicul pediatru, Ninel Revenco, coordonatoarea Programului național de imunizări și expertul Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, în cadrul unui interviu pentru Ministerul Sănătății, a vorbit despre reacțiile adverse care ar putea avea minorii în urma vaccinării.
„Ca și după administrarea oricărui alt produs farmaceutic, după administrarea vaccinului împotriva COVID-19, minorii pot avea unele efecte adverse, care reprezintă un semn că organismul își formează imunitate – produce acei anticorpi necesari în lupta cu virusul”, a declarat Revenco.
Medicul a mai spus că efectele adverse pot fi divizate în două grupuri: locale și generale. „Cele locale se referă la reacțiile care apar în locul injectării și pot fi durere, roșeață și/sau edem. Din categoria evenimentelor adverse generale s-au remarcat oboseala, durerile de cap, durerile musculare, febra, frisoanele, greața etc. Aceste reacții pot afecta temporar activitatea zilnică a minorului și, de obicei, dispar în câteva zile. Unii copii pot să nu manifeste niciun eveniment advers asociat vaccinării”, a conchis Revenco cu privire la efectele adverse.
De menționat că imunizarea acestei categorii de populație, care a început pe 18 noiembrie 2021, se realizează doar la solicitarea părintelui, tutorelui sau a reprezentantului legal, în baza unui acord informat.