Peste 85 mln de lei au ajuns pe conturile agricultorilor, drept subvenții, timp de o săptămână. „Forța Fermierilor” anunță ședință
Full Article 2 minutes read

Peste 85 mln de lei au ajuns pe conturile agricultorilor, drept subvenții, timp de o săptămână. „Forța Fermierilor” anunță ședință

Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA) anunță că a autorizat, de la începutul anului 2024 și până în prezent, plăți în valoare totală de peste 480 milioane de lei. Doar în ultima săptămână, potrivit sursei citate, pe conturile agricultorilor de au ajuns peste 85,5 de milioane de lei. Între timp, Asociația „Forța Fermierilor” anunță că comisia pentru problemele producătorilor de cereale și oleaginoase se va întruni în ședință pe 27 februarie, cu începere de la ora 10:00. Fermierii își propun să abordeze 7 subiecte, între care compensațiile promise de autorități.

Potrivit AIPA, săptămâna trecută, agenția a acceptat 572 de cereri pentru plăți complementare. Suma acordată se ridică la peste 68,5 milioane de lei. Post investiții au fost acceptate 17 cereri, în valoare de 13,5 milioane de lei. La fel, AIPA anunță că a acceptat 35 de cereri de implementare a proiectelor prin abordarea LEADER, în valoare de 1,2 milioane de lei. La categoria subvenții în avans pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural, au fost acceptate 5 cereri, în valoare de 2,27 milioane de lei.

Între timp, fermierii anunță ședință, pentru ziua de mâine. Aceștia susțin că își propun să abordeze mai multe subiecte, între care înaintarea de către Guvern a scrisorii de urgență în adresa UE cu solicitarea sprijinului pentru producătorii de cereale și oleaginoase. „Forța Fermierilor” susține că asta ar fi promis ministrul Vladimir Bolea, la ultima întâlnire.

La fel, fermierii solicită identificarea unor surse minimale pentru alocarea compensațiilor agricultorilor pentru fiecare hectar de porumb și floare soarelui, cultivate în 2023, rambursarea necondiționată a TVA pentru fermierii mici, elaborarea unui mecanism de creditare garantată „în volume mai mare și în condițiile mai avantajoase a agricultorilor mici și mijlocii”, precum și  clarificarea situației cu motorină română.

„După prima ședință o să fie foarte clar dacă Guvernul pe bune dorește identificarea soluțiilor pentru agricultori sau din nou este un proces de mimare a dialogului”, a anunțat asociația.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: