IPIS

Peter Michalko se declară dezamăgit: „Vedem aceleași figuri nocive din trecut, se fac jocuri politice și economice”

Șeful misiunii Uniunii Europene la Chișinău Peter Michalko susține că relațiile dintre Chișinău și Bruxelles se înrăutățesc și că este dezamăgit de acțiunile „unei părți a elitei politice”. Declarația a fost făcută în cadrul atelierului de lucru din 8 decembrie, în cadrul evenimentului Moldovan European Integration Forum 2020.

„Agenda integrării Republicii Moldova este privită prin experiența de speranță și dezamăgire. Asta în condițiile în care Acordul de Asociere reprezintă baza solidă a relațiilor noastre cu potențial extraordinar pentru R. Moldova de a se dezvolta și perspectiva foarte promițătoare pentru intensificarea relațiilor noastre”, a declarat diplomatul european.

Peter Michalko a declarat că, în 2018, a crezut că acela este momentul cel mai „de jos” al relațiilor Moldovei cu UE din timpul mandatului său.

„Dar se pare că se fac eforturi mari acum din partea unei părți a elitei politice, pentru a ajunge din urmă situația de atunci. (…) De data asta, se riscă un efect de oboseală, mai ales când vedem aceleași figuri nocive din trecut, se fac jocuri politice și economice. Vedem că reforme făcute cu mare greutate, timp de 4-5 ani, în domeniul bancar, de exemplu, riscă să fie aruncate la coșul de gunoi. Desigur, vom continua să reacționăm de fiecare dată când vedem derapaje sau evoluții negative, vom continua să aplicăm aceiași politică strict condiționată și să folosim pârghiile pe care le avem la îndemână”, a precizat șeful misiunii UE la Chișinău.

Diplomatul european a menționat că, pe de altă parte, sunt și speranțe mari, bazate pe aparenta înțelegere a cetățenilor despre ce sunt valorile europene: „UE a arătat și arată că este aproape de oamenii din R. Moldova și anul acesta și pe termen lung. Echipa Europa, în acest an a oferit o susținere foarte mare în condițiile crizei Covid și continuăm să fim prezenți cu proiecte, cu deschidere pentru dezvoltarea economiei Republicii Moldova”.

Ambasadorul UE a enumerat mai multe motive pentru care simte o dezamăgire.

„Modul rapid în care se fac alianțe netransparente bazate pe interese ascunse – e posibil să fi fost și o doză de subrapreciere a forțelor de reacțiune, care au găsit foarte repede căi de dialog și s-au întors rapid la obiceiuri vechi – de la trafic de țigări la subminarea instituțiilor statului de drept și a celor democratice. Un alt motiv – practici care credeam că au fost lăsate în spate sunt readuse: intrarea forțată în instituții publice, folosirea instanțelor de judecată pentru a anula decizii perfect legale ale instituțiilor publice”, a precizat Michalko.

Diplomatul european și-a manifestat dezamăgirea profundă și în legătură cu felul cum a fost tratat cazul privind expulzarea profesorilor turci.

Pe de altă parte, acesta a remarcat că, în societarea moldovenească, discursul de ură și divergențele de preferințe geopolitice nu mai funcționează ca înainte pentru divizarea oamenilor și că a crescut interesul pentru creșterea nivelului de trai și lupta cu corupția.

„Desigur, mai este mult de îmbunătățit în ceea ce ține de calitatea dezbaterilor publice, inclusiv descurajarea de către instituțiile statului a atacurilor asupra mass-mediei și a societății civile”, a precizat Michalko.

 

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Sandu, mesaj de la Varșovia: „Moldova este mândră să fie alături de Polonia”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează o vizită oficială la Varșovia, unde a susținut marți, 8 iulie, un discurs în cadrul conferinței comune cu omologul său polonez, Andrzej Duda. În declarațiile sale, șefa statului a evidențiat relațiile strânse dintre cele două țări, „bazate pe încredere, solidaritate și obiective comune”, menționând că parteneriatul moldo-polonez este „mai solid ca niciodată”.

Maia Sandu a apreciat sprijinul Poloniei pentru Republica Moldova în momentele de criză, precum pandemia, criza energetică și valul de refugiați, dar și susținerea oferită în parcursul european al țării.

„Polonia a fost de mult timp o sursă de inspirație pentru Moldova — prin transformarea sa democratică, modernizarea economică și parcursul său de succes către integrarea europeană”, a subliniat președinta.

Președinta a remarcat că Polonia a devenit recent a 20-a cea mai mare economie a lumii și a apreciat că „familiile poloneze nu au trăit niciodată mai bine — pentru că s-a investit în reforme și s-a construit un stat ancorat în valorile europene”.

Președinta Moldovei a amintit sprijinul oferit de Polonia în momente-cheie pentru țara sa, inclusiv în crizele pandemiei, energetice și în gestionarea refugiaților.

„În 2021, când Rusia a transformat gazul într-o armă, Moldova a făcut prima achiziție de gaz de pe piața liberă — și am apelat la o companie poloneză. Asistența poloneză face o diferență reală în comunitățile din întreaga Moldovă — modernizând școlile noastre, spitalele și instituțiile locale. Ne-ați ajutat să dotăm forțele noastre de ordine cu expertiză și echipamente pentru a rămâne reziliente într-un mediu de securitate din ce în ce mai complex. Ați sprijinit antreprenorii moldoveni — inclusiv prin finanțare din partea Băncii de Dezvoltare Poloneze  pentru întreprinderile mici și mijlocii”, a subliniat Sandu.

Șefa statului a vorbit și despre cooperarea economică, menționând că „asistența poloneză face o diferență reală în comunitățile din întreaga Moldovă — modernizând școlile noastre, spitalele și instituțiile locale”. Ea a amintit investițiile poloneze, inclusiv achiziția Purcari de către Grupul Maspex: „Acest parteneriat oferă produselor moldovenești acces la o rețea regională de distribuție puternică, un impuls important pentru exporturile noastre — și transmite un mesaj clar că Moldova este deschisă pentru afaceri”.

Președinta a încurajat firmele poloneze să investească în Moldova.

„Moldova oferă o bază eficientă din punct de vedere al costurilor și prietenoasă cu mediul de afaceri pentru acces pe piețe românească și ucraineană. Având o piață internă mai mică, suntem obligați, ca țară, să construim cea mai competitivă platformă de export din regiune și dorim ca firme poloneze ambițioase să valorifice acest potențial”, a mai menționat șefa statului.

Sandu a mai menționat și legăturile culturale și umane dintre cele două popoare: „În Moldova, o comunitate mică, dar mândră, de etnie poloneză continuă să-și păstreze patrimoniul cultural — o moștenire a istoriei noastre comune. Iar în Polonia, diaspora moldovenească construiește noi punți între popoarele noastre — prin muncă, studii și viață comunitară, contribuind la economiile ambelor țări”.

Președinta a elogiat vocea Poloniei în UE și a reiterat sprijinul Moldovei pentru Ucraina: „Suntem profund recunoscători Poloniei pentru sprijinul ferm acordat Ucrainei — pentru că, sprijinind Ucraina, contribuiți la protejarea Moldovei. Țineți acest război — și imperiul din spatele lui — departe de granițele noastre, departe de casele noastre. Ucraina poartă greul acestui război — iar curajul ei apără întreaga Europă. Onorăm această jertfă”.

Maia Sandu a reafirmat angajamentul pentru integrarea europeană: „Nu cerem scurtături. Ne facem temele — pentru că credem în acest proiect. Și pentru că vrem să contribuim la el”. Ea a transmis că Moldova este pregătită să întărească Uniunea Europeană „pentru regiunea noastră, pentru securitatea granițelor și pentru viitorul Europei”.

„Moldova este mândră să fie alături de Polonia. Și împreună, suntem hotărâți să construim o Europă mai puternică, mai sigură și mai unită”, a încheiat Maia Sandu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: