Peter Michalko se declară dezamăgit: „Vedem aceleași figuri nocive din trecut, se fac jocuri politice și economice”
Full Article 3 minutes read

Peter Michalko se declară dezamăgit: „Vedem aceleași figuri nocive din trecut, se fac jocuri politice și economice”

Șeful misiunii Uniunii Europene la Chișinău Peter Michalko susține că relațiile dintre Chișinău și Bruxelles se înrăutățesc și că este dezamăgit de acțiunile „unei părți a elitei politice”. Declarația a fost făcută în cadrul atelierului de lucru din 8 decembrie, în cadrul evenimentului Moldovan European Integration Forum 2020.

„Agenda integrării Republicii Moldova este privită prin experiența de speranță și dezamăgire. Asta în condițiile în care Acordul de Asociere reprezintă baza solidă a relațiilor noastre cu potențial extraordinar pentru R. Moldova de a se dezvolta și perspectiva foarte promițătoare pentru intensificarea relațiilor noastre”, a declarat diplomatul european.

Peter Michalko a declarat că, în 2018, a crezut că acela este momentul cel mai „de jos” al relațiilor Moldovei cu UE din timpul mandatului său.

„Dar se pare că se fac eforturi mari acum din partea unei părți a elitei politice, pentru a ajunge din urmă situația de atunci. (…) De data asta, se riscă un efect de oboseală, mai ales când vedem aceleași figuri nocive din trecut, se fac jocuri politice și economice. Vedem că reforme făcute cu mare greutate, timp de 4-5 ani, în domeniul bancar, de exemplu, riscă să fie aruncate la coșul de gunoi. Desigur, vom continua să reacționăm de fiecare dată când vedem derapaje sau evoluții negative, vom continua să aplicăm aceiași politică strict condiționată și să folosim pârghiile pe care le avem la îndemână”, a precizat șeful misiunii UE la Chișinău.

Diplomatul european a menționat că, pe de altă parte, sunt și speranțe mari, bazate pe aparenta înțelegere a cetățenilor despre ce sunt valorile europene: „UE a arătat și arată că este aproape de oamenii din R. Moldova și anul acesta și pe termen lung. Echipa Europa, în acest an a oferit o susținere foarte mare în condițiile crizei Covid și continuăm să fim prezenți cu proiecte, cu deschidere pentru dezvoltarea economiei Republicii Moldova”.

Ambasadorul UE a enumerat mai multe motive pentru care simte o dezamăgire.

„Modul rapid în care se fac alianțe netransparente bazate pe interese ascunse – e posibil să fi fost și o doză de subrapreciere a forțelor de reacțiune, care au găsit foarte repede căi de dialog și s-au întors rapid la obiceiuri vechi – de la trafic de țigări la subminarea instituțiilor statului de drept și a celor democratice. Un alt motiv – practici care credeam că au fost lăsate în spate sunt readuse: intrarea forțată în instituții publice, folosirea instanțelor de judecată pentru a anula decizii perfect legale ale instituțiilor publice”, a precizat Michalko.

Diplomatul european și-a manifestat dezamăgirea profundă și în legătură cu felul cum a fost tratat cazul privind expulzarea profesorilor turci.

Pe de altă parte, acesta a remarcat că, în societarea moldovenească, discursul de ură și divergențele de preferințe geopolitice nu mai funcționează ca înainte pentru divizarea oamenilor și că a crescut interesul pentru creșterea nivelului de trai și lupta cu corupția.

„Desigur, mai este mult de îmbunătățit în ceea ce ține de calitatea dezbaterilor publice, inclusiv descurajarea de către instituțiile statului a atacurilor asupra mass-mediei și a societății civile”, a precizat Michalko.

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: