PG a devenit independentă? Pe fundalul unor fluierături, Stoianoglo a prezentat raportul pentru un an (VIDEO)
Full Article 5 minutes read

PG a devenit independentă? Pe fundalul unor fluierături, Stoianoglo a prezentat raportul pentru un an (VIDEO)

Procurorul general al Republicii Moldova Alexandr Stoianoglo a prezentat pe 1 decembrie raportul de activitate timp de un an. Acesta a menționat că instituția pe care o conduce a devenit independentă și fără ingerințe din partea politicului. Oficialul a menționat progrese în lupta cu corupția și dosare de rezonanță precum „Metalferos” sau jaful din sistemul bancar. Pe durata conferinței de presă, în afara clădirii s-au auzit fluierături.

Alexandr Stoianoglo susține că a reușit să asigure independența Procuraturii Generale și să o țină departe de influența forțelor politice.

„Este pentru prima dată de la independența statului, când Procuratura a început să-și realizeze menirea, fără ingerințe politice, devenind o structură cu adevărat independentă și de sine stătătoare. (…) Ar fi de necrezut, dar în decursul acestui an, la luarea deciziilor, instituția nu a privit nici spre Președinție, nici spre Parlament și nici spre Guvern. Toată colaborarea noastră a decurs în cadrul platformelor oficiale sau a întâlnirilor”, a declarat Stoianoglo.

Procurorul general a mai declarat că, pe durata mandatului său, nici o persoană sau grup de interese nu a influențat deciziile din Procuratură și că instituția „a uitat de business”. „Timp de un an, nu a fost arestat nici un om de afaceri, numărul perchezițiilor și altor măsuri speciale de investigație s-a redus de zeci de ori, iar niciunui agent economic nu i-a fost sistată activitatea”, a declarat Stoianoglo.

De asemenea, procurorul general a amintit și de cele 38 de dosare pretins politice care au fost examinate de o comisie specializată. Stoianoglo a vorbit și despre politica de cadre din cadrul instituției: „În urma controalelor am făcut o listă de procurori din cadrul procuraturilor specializate cărora le-am cerut să demisioneze din organe. O parte din ei a dat curs îndemnului meu și a plecat benevol. Alții au ignorat și continuă să saboteze activitățile, fiind în așteptarea schimbărilor, pe care cineva le-a promis că iată-iată vor urma. Trebuie să-i dezamăgesc pe acești procurori. Nimic nu vă poate salva”.

Pe de altă parte, Alexandr Stoianoglo a recunoscut că mai este mult de lucru în ceea ce ține de lupta cu corupția. 

Șeful Procuraturii Generale a menționat trei dosare de rezonanță:

1. Jaful din sistemul bancar

Stoianoglo a amintit că principalul beneficiar și coordonator este Vladimir Plahotniuc.

„ A fost finalizată ancheta privind implicarea în schema bancară a unei bănci comerciale și a foștilor ei conducători. Până în prezent, această instituție bancară nu a figurat în investigațiile pe acest caz, și asta chiar dacă anume implicarea acestei bănci a condus, în cele din urmă, la furtul a peste 2 miliarde de lei.  Este în curs de investigare implicarea tuturor băncilor care au fost atrase în acest circuit ilegal, inclusiv unele din străinătate, urmând a fi dată o apreciere juridică și acțiunilor factorilor de decizie ai acestora, inclusiv a cetățeanului Șor, care până nu demult a fost ”scutit” de vizorul procurorilor”; a declarat Stoianoglo.

El a menționat că a fost pus sub învinuire întreg corpul de conducere al Băncii Naționale. Potrivit anchetei, BNM a avut un rol-cheie în realizarea ”furtului miliardului”, asigurând consilierea juridică a întregului proces. Sunt sub anchetă companiile și persoanele, care în intervalul anilor 2009 – 2011, au scos, prin înșelăciune, din BEM, zeci de milioane de dolari americani. Sunt investigate și episoadele vizând redistribuirea mijloacelor financiare, eliberate de către Banca Națională și transferate pe conturile companiilor afiliate lui Plahotniuc și Șor.

2. Dosarul ”Metalferos”

Stoianoglo a menționat că, în prezent, dosarul e la etapa de finalizare: „În decurs de un an am investigat toată activitatea Metalferos din ultimii 3 ani, perioadele anterioare urmând încă a fi cercetate. Am constatat că la vânzarea-cumpărarea metalelor, prin diferite scheme dubioase, compania de stat a fost prejudiciată cu zeci de milioane de dolari. Principalul beneficiar al acestor scheme și jafuri este, la fel, fostul lider PDM”.

3. Loteria Moldovei.

Potrivit procurorului general, prin intermediul organelor de stat, elaborarea și aprobarea bazei legislative necesare, a fost monopolizat, în interesul unor companii afiliate, un întreg sector al economiei – cel al jocurilor de noroc. În rezultatul parteneriatului public-privat, statul a ratat venituri de sute de milioane de lei. Ancheta urmează să stabilească toți organizatorii și beneficiarii reali ai acestor tranzacții, dar și să determine responsabilitatea factorilor de decizie din diferite structuri de stat care au contribuit la comiterea ilegalităților.

Pe durata conferinței de presă, în afara clădirii, s-a desfășurat un protest. Alexandr Stoianoglo a precizat că știe cine este organizatorul: „Acesta este un protestatar care în fiecare zi stă în fața Procuraturii. Cu doamna respectivă am vorbit de câteva ori. Mai mult decât atât, doamna m-a rugat să rezist la acțiunile lor”.

Aceasta a scandat „Jos hoților” și „Jos bandiților”, în semn de nemulțumire că nu a fost lăsată să participe la conferința de presă.

***

Alexandr Stoianoglo a preluat conducerea Procuraturii Generale, după ce, la finele lunii noiembrie 2019, a fost desemnat câștigător al concursului desfășurat de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: