Platforma DA a sesizat Curtea Constituțională privind acordul de împrumut din Federația Rusă
Full Article 2 minutes read

Platforma DA a sesizat Curtea Constituțională privind acordul de împrumut din Federația Rusă

Deputații Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr au constestat la Curtea Constituțională atât hotărârea guvernului, cât și legea pentru ratificarea acordului dintre guvernul Federației Ruse și guvernul Republicii Moldova privind acordarea unui împrumut în mărime de 200 mln de euro. Declarația a fost făcută de președintele formațiunii, Andrei Năstase, în cadrul unui briefing din 27 aprilie.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a reproșat guvernului că ar fi acționat într-o manieră iresponsabilă și neprofesionistă, acceptând un acord în condiții păguboase.

„În speță, în raport cu Federația Rusă, guvernul a acționat de o manieră iresponsabilă și neprofesionistă, acceptând un acord în condiții păguboase, impuse din exterior, fără a evalua riscurile juridico-financiare angajate, lăsând la discreția Federației Ruse, determinarea întinderii efectelor și aplicării prevederilor acordului, dar și a jurisdicției”, a notat Andrei Năstase.

Deputatul Dinu Plîngău a atras atenția că, potrivit tratatelor internaționale și Constituției, pentru ratificarea și pentru ca un acord să producă efecte juridice, trebuie să fie respectate niște proceduri. Potrivit acestuia, până ca acordul respectiv să fie dezbătut în parlament, deja fuseseră încălcate procedurile. Parlamentarul susține că acordul nu a fost negociat, iar în momentul ratificării în parlament, lipsea un set de acte ce urmau a fi prezentate deputaților, inclusiv avizul Ministerului Justiției. Parlamentarul a mai spus că alte aspecte țin și de textul acordului, prevederi care încalcă suveranitatea Republicii Moldova.

Documentul care prevede acordarea creditului rusesc în valoare de 200 de milioane de euro a fost ratificat săptămâna trecut în parlament. La sesizarea unor deputați, Curtea Constituțională a suspendat acest acord de împrumut până la examinarea cauzei în fond.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: