Platforma DA anunță o nouă victorie la Curtea Constituțională și un protest la Curtea de Apel Chișinău (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Platforma DA anunță o nouă victorie la Curtea Constituțională și un protest la Curtea de Apel Chișinău (VIDEO)

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) a anunțat că formațiunea a obținut o nouă victorie în instanță. În cadrul unui briefing din 30 iunie, Andrei Năstase a precizat că magistrații Curții Constituționale (CC) au declarat că deschiderea secțiilor de votare pe un teritoriu necontrolat de autoritățile legale este neconstituțională, iar trecerea termenului de 35 de zile nu exonerează Comisia Electorală Centrală (CEC) de obligația de a constitui secții de votare în diaspora. De asemenea, formațiunea va organiza, pe 1 iulie, la Curtea de Apel Chișinău, un protest față de „corupția din justiție”.

Pe 25 iunie, Platforma DA, prin intermediul avocatului Ion Botnarenco, a sesizat Curtea Constituțională pe marginea verificării constituționalității art. 32 din Codul Electoral.

„Ieri, în urma examinării sesizării menționate, Curtea Constituțională a emis o decizie prin care au fost clarificate două aspecte importante valabile pentru actualele și viitoarele alegeri:

1) Eventuala organizare a unor secții de votare de Comisia Electorală Centrală pe un teritoriu care nu este controlat în mod efectiv de autoritățile Republicii Moldova este și ilegală și anticonstituțională. Fără secții inventate din pix, domnilor de la CEC!

2) Termenul de 35 zile pentru organizarea secțiilor de votare a fost reglementat pentru a asigura predictibilitatea scrutinului și pentru ca alegătorii să-și organizeze din timp exercitarea dreptului electoral. Nimic din această normă nu denotă că termenul de 35 de zile este unul de decădere, iar în cazul expirării lui, CEC are discreția să refuze deschiderea secțiilor de votare în diaspora. Trecerea peste limita temporală de 35 de zile nu exonerează CEC de obligația constituirii secțiilor de votare în conformitate cu legea, în vederea realizării reale a democrației, în beneficiul cetățenilor țării, de acasă și din diasporă”.

Platforma DA a solicitat ca CEC și Ministerul de Externe să deschidă un număr suficient de secții de votare în străinătate.

Avocatul Ion Botnarenco s-a referit și la dosarul cu privire la deschiderea secțiilor de votare pentru regiunea transnistreană. Acesta a precizat că judecătoarea Irina Palanciuc a fost înlăturată de la examinarea cauzei, iar Platforma DA continuă să prezinte documente în susținerea cauzei.

Împotriva celor care au luat o decizie ilegală privind secțiile de votare din diaspora și din regiunea transnistreană, Platforma DA a depus o plângere penală.

Andrei Năstase a anunțat că mâine, 1 iulie, la Curtea de Apel, Platforma DA va organiza un protest împotriva corupției în justiție la ora 12.00.

Amintim că, anterior, CEC a anunțat că, pentru scrutinul parlamentar din 11 iulie, vor fi constituite 150 de secții de votare în afara țării și 41 de secții de votare pentru alegătorii care locuiesc în regiunea transnistreană.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: