Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” nu consideră necesară delegarea unei alte persoane în funcția de consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), în locul lui Victor Chironda. Declarația a fost făcută de liderul partidului, Dinu Plîngău. Acesta a adăugat că, în interiorul administrației, se înregistrează „derapaje grave” și că „unica soluție pentru depășirea acestui blocaj sunt doar alegerile anticipate”. Astfel, Platforma DA „solicită deblocarea activității Consiliului prin organizarea alegerilor anticipate atât pentru funcția de primar”, cât și „organizarea alegerilor pentru un nou Consiliu Municipal”.
„După demisia lui Victor Chironda din funcția de consilier municipal în semn de protest și act de sensibilizare a opiniei publice față de derapajele grave din interiorul administrației, Platforma DA nu vede necesitatea delegării altui candidat în Consiliul Municipal”, a comunicat Plîngău pe o rețea de socializare.
El a adăugat că „Ion Ceban a transformat primăria într-o structură de partid” și că „interesele meschine au dus la blocarea activității Consiliului Municipal Chișinău: nu se votează bugetul, nu se soluționează problemele locuitorilor capitalei, se face doar circ de prost gust și se tranzacționează funcții, interese în proiecte imobiliare”.
În contextul declarațiilor făcute de Dinu Plîngău, în care a fost vizat primarul Ion Ceban, NewsMaker a solicitat o reacție din partea reprezentanților edilului. Natalia Ixari, consiliera primarului de Chișinău, nu a comentat afirmațiile lui Plîngău, ci a redirecționat reacția Primăriei către anunțul făcut de Victor Chironda.
Pe 28 mai, Victor Chironda a anunțat că renunță la mandatul de consilier în CMC. El a spus că nu poate face parte „dintr-o structură care nu mai are nicio putere decizională și nu își îndeplinește rolul de a reprezenta în mod real interesele cetățenilor”.
Anunțul lui Chironda a venit la o zi după ce, pe 27 mai, consilierii municipali nu au reușit să ajungă la un acord pentru a aproba proiectul bugetului capitalei în prima lectură. Astfel, Chișinăul rămâne, în continuare, fără un buget aprobat pentru anul 2025.
Până acum, mai multe tentative de a aproba bugetul au eșuat. În lipsa unui consens între Primărie și CMC, orașul funcționează pe baza unui buget provizoriu adoptat de Ion Ceban. Nu e prima dată când capitala se pomenește într-o astfel de situație. În 2024, bugetul Capitalei a fost aprobat pe 30 iulie. De menționat că, potrivit uneia dintre prevederile legii „Privind administrația publică locală”, consiliul municipal poate fi dizolvat dacă, timp de șase luni, nu adoptă nicio decizie, indiferent de numărul ședințelor desfășurate. Ultima decizie oficială, conform site-ului orașului, a fost adoptată de consiliul municipal pe 19 decembrie 2024 — acum aproape trei luni. Dacă în următoarele trei luni consiliul nu se va întruni și nu-și va relua activitatea productivă, acesta ar putea fi dizolvat, iar alegerile anticipate — convocate.