Platforma DA revine în piață alături de PAS? Plîngău convoacă Consiliul Național Politic al formațiunii
Full Article 3 minutes read

Platforma DA revine în piață alături de PAS? Plîngău convoacă Consiliul Național Politic al formațiunii

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a avut o discuție cu reprezentanții Președinției cu privire la Adunarea Națională „Moldova Europeană”, anunțată de Maia Sandu și planificată pentru 21 mai. Precizările au fost făcute de liderul Dinu Plîngău. Cel din urmă a spus că Platforma urmează să convoace Consiliul Național Politic pentru a pune în discuție participarea susținătorilor partidului, dar și pentru a pregăti un document „cu propuneri concrete ca evenimentul din 21 mai să aibă continuitate prin asumarea unor angajamente ferme din partea tuturor partidelor”. 

Plîngău a scris pe rețelele de socializare că „Platforma DA încă anul trecut, în ajunul reuniunii Consiliului European din 23-24 iunie 2022, își reitera angajamentul ferm pentru perspectiva integrării europene a țării și arăta o deschidere pentru cooperare cu instituțiile responsabile de implementarea politicilor de integrare europeană și cu forțele democratice din societate pentru a susține acest proces”.

În rezultat, a adăugat Plîngău, „guvernarea nu a fost receptivă la inițiativele venite din partea opoziției pro-europene”.

Liderul a menționat că Platforma pledează „pentru o cooperare cu instituțiile responsabile de implementarea politicilor de integrare europeană și cu forțele democratice din societate, dar această cooperare nu trebuie să se reducă la acțiuni de PR politic”.

În cadrul discuțiilor cu reprezentanții Președinției, Plîngău a declarat că a primit asigurări că evenimentul din 21 mai „nu va fi o simplă operă de PR pentru partidul de guvernare”.

Totodată, el a spus că a fost asigurat că partidul de guvernare este „gata să analizeze propunerile Platformei DA pe marginea mai multor proiecte din domeniul justiției și administrației publice locale”.

Prin urmare, Plîngău a menționat că a solicitat convocarea Consiliului Național Politic al Platformei DA „pentru a pune în discuție participarea noastră în cadrul evenimentului din 21 mai”.

La fel, liderul a spus că Platforma va pregăti „un document cu propuneri concrete ca evenimentul din 21 mai să aibă continuitate prin asumarea unor angajamente ferme din partea tuturor partidelor care au în statut și programul politic Integrarea Europeană drept un obiectiv major”.

Plîngău a adăugat că un pas pentru întrunirea unui consens larg în societate „ar fi includerea reprezentanților opoziției extra-parlamentare în Comisia națională pentru integrare europeană și în grupul de organizare a evenimentului”.

***

În ajun, Maia Sandu a anunțat despre convocarea, pentru data de 21 mai, a unei Adunări Naționale „Moldova Europeană”. Președinta a declarat că evenimentul are drept scop ca cetățenii să spună că întregii lumi că sunt europeni, iar UE este calea aleasă de ei. Ulterior, șefa statului a comunicat jurnaliștilor cine se va ocupa de organizarea Adunării. Totodată, Maia Sandu a spus cu ce partide va discuta despre „adunarea națională” din mai.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: