Platforma Demnitate și Adevăr (DA) se va adresa Curții Constituționale pentru a anula voturile exprimate în ședința din 3 decembrie a parlamentului. Anunțul a fost făcut de către deputații Alexandr Slusari și Dinu Plîngău.
„Vrem să îi spunem lui Dodon că el trăiește într-o republică paralelă. Tot ce s-a întâmplat în parlament va fi contestat și sub aspect juridic și sub aspect politic și ne putem aștepta la multiple proteste, la reacția partenerilor externi. Acestui guvern i-a rămas foarte puțin. Și acestui parlament i-a rămas puțin timp, dar ne-am fi putut păstra demnitatea”, a declarat deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari.
Deputatul Dinu Plîngău a declarat că ceea ce s-a întâmplat astăzi în timpul ședinței parlamentului este „grav și sfidător”.
„S-a ajuns la o etapă de degradare fără precedent. Socialiștii împreună cu „ȘOR” susțin că și-au dat votul pentru niște acte normative, dar sunt niște proiecte care contravin intereselor Republicii Moldova: pachetul mai larg de acte normative prin care se pun bazele federalizării, politica bugetar-fiscală și cele trei bugete. (…) Mâine vom pregăti toate documentele necesare pentru a anula toate voturile date astăzi de către mai mulți deputați”, a anunțat parlamentarul.
Dinu Plângău a făcut apel la hotărârea Curții Constituționale care stabilește că, pentru a fi adoptate, proiectele de legi trebuie să treacă de toate procedurile legislative și ca opoziția să se expună pe marginea acestora.
„Au fost votate proiecte fără să se cunoască dacă măcar exista o majoritate în parlament, 51 de voturi. În tot haosul ăsta, cineva pretinde că au fost luate decizii care pun în pericol securitatea R. Moldova. Vom pregăti toate actele necesare pentru a ne adresa la Curtea Constituțională și considerăm că vom avea câștig de cauză”, a precizat Plângău.
***
Reacția vine după ce, Partidul Socialiștilor (PSRM) și Platforma „Pentru Moldova”, formată din fracțiunea Partidul „ȘOR” și deputații neafiliați care au părăsit grupul parlamentar Pro Moldova, au votat proiectele de legi de pe agenda legislativă, inclusiv cel privind trecerea SIS-ului sub controlul parlamentului.
Pe 19 noiembrie, Curtea Constituțională a stabilit că majoritatea parlamentară trebuie să asigure un tratament corect și adecvat al minorităților parlamentare, fără să facă abuz de poziția sa dominantă și să se asigure că procedurile parlamentare vor fi desfășurate în baza unor reguli apte să garanteze participarea efectivă a deputaților care fac parte atât din majoritatea parlamentară, cât și din opoziția parlamentară.