Andrei Mardari / NewsMaker

Plăți unice pentru unii pensionari, femei însărcinate, dar și familii care au la îngrijire copii cu dizabilități. Anunțul autorităților 

Ministrul muncii și protecției sociale Alexei Buzu a anunțat pe 6 decembrie despre lansarea unui pachet de măsuri, suplimentar de suport, pentru populația Republicii Moldova. Potrivit ministrului, autoritățile vor acorda ajutor financiar pentru 5 categorii de cetățeni. Printre acestea sunt pensionari, familiile care au la îngrijire sau la supraveghere copii cu dizabilități severe, dar și femei însărcinate. 

Vorbim despre 5 măsuri de suport”, a menționat oficialul.

Vom oferi o plată unică de 3 mii de lei pentru 56 236 de pensionari care s-au născut înainte de 1945 și s-au pensionat înainte de 1999 și, atenție, au o pensie mai mică de 3 mii de lei. (…) O a 13-a pensie. (…) Acest grup de pensionari au ieșit la pensie în perioada de tranziție, modificarea regulilor de calcul a pensiei de-a lungul anilor și lipsa datelor istorice privind veniturile salariale au făcut ca pensiile lor să fie mult prea mici”, a comunicat ministrul, adăugând că este vorba de pensionarii care au acum peste 78 de ani.

A doua măsură se referă la o plată unică de 5 mii de lei pentru 3019 familii care au la îngrijire sau la supraveghere copii cu dizabilități severe.

În prezent, în Republica Moldova, avem aproximativ 5 mii de familii cu copii cu dizabilități severe”, a menționat oficialul.

A treia măsură se referă la o plată unică de 5 mii de lei pentru 7 195 de familii cu persoane cu dizabilități încadrate în serviciul de asistență personală.

A patra măsură se referă la plata unică de 5 mii de lei pentru 1 261 de femei însărcinate sau care alăptează copii de la 0 la 13 luni și care sunt beneficiare de ajutor social. „Care se află în sărăcie extremă”, a adăugat ministrul.

Al cincilea pachet de măsuri reprezintă un spor unic pentru toți angajații din sistemul de asistență socială din Republica Moldova.

Vorbim de 9 751 de angajați din Inspectoratul Social de Stat, Inspectoratul de stat al Muncii, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Centrul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă, Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie și Reabilitare, Casa Națională de Asigurări Sociale, Agenția Națională de Asistență Socială, instituțiile publice ale consiliilor raionale, centrele de plasament pentru copii, vârstnici și persoane cu dizabilități, asistenții și lucrătorii sociali, angajați ai serviciilor sociale, personalul specializat și angajați ai structurilor teritoriale de asistență socială din municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia, cât și asistenții parentali profesioniști”, a comunicat Buzu.

Potrivit ministrului, acesta este un program de care vor beneficia aproximativ 68 de mii de cetățeni. Bugetul este de 226 de milioane de lei. „Programul pentru colegii mei din prima linie are un buget de 51 de milioane de lei și de el vor beneficia 9 751 de colaboratori din domeniul protecției sociale”, a menționat oficialul.

Toate resursele, potrivit ministrului, sunt din partea partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova.

Plățile urmează să fie oferite în luna decembrie și ianuarie cel târziu, a adăugat Buzu. Potrivit oficialului, persoanele care vor beneficia de plăți nu trebuie să depună nici o cerere.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Colaj NM

Guțul, mai aproape de a-și afla sentința. Protest în timpul ședinței de judecată: „Evghenia, eroul nostru” VIDEO

Pe 3 iulie, Judecătoria sectorului Buiucani continuă să examineze dosarul în care este vizată bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, susținută activ de oligarhul fugar Ilan Șor. Ședința de judecată a început la ora 9:00. Între timp, în fața sediului instanței are loc un protest.

Cei adunați în fața instanței scandează: „Evghenia, eroul nostru”, „Svetlana, suntem cu tine”, „Evghenia, suntem cu tine”, „Libertate”.

La ultima ședință de judecată, pe 1 iulie 2025, procurorii au cerut o pedeapsă de 9 ani de închisoare în regim semi-închis pentru Evghenia Guțul, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. De asemenea, acuzatorii au solicitat ca aceasta să fie privată, timp de 5 ani, de dreptul de a face parte dintr-un partid politic.

Pe lângă Evghenia Guțul, procurorii au solicitat o pedeapsă de 8 ani de închisoare și pentru Svetlana Popan, șefa oficiului principal al ex-Partidului „ȘOR”.

Conform procurorului de caz, Cristina Gladcov, ambele inculpate sunt vizate în dosar pe două capete de acuzare. Totodată, acuzatorii au cerut confiscarea sumelor menționate în actul de învinuire și menținerea sechestrelor, pentru a asigura recuperarea prejudiciilor în favoarea statului. În cazul Evgheniei Guțul, prejudiciul estimat este de 40 de milioane de lei, iar în cazul Svetlanei Popan – de 9 milioane de lei.

După ședința de judecată, Guțul a spus că dosarul penal în care este acuzată de finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor” ar avea un caracter politic. Ea adăugat că ar fi fost vizată în mod selectiv din cauza funcției pe care o deține, în timp ce alte persoane cu roluri mai importante în ierarhia partidului – declarat între timp neconstituțional – ar fi fost scutite de urmărirea penală.

***

Amintim că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată cauza împotriva Evgheniei Guțul. Conform procurorilor, Guțul – activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR” – a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022. De asemenea este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate, Guțul ar fi acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.

Acuzații similare au fost înaintate și împotriva Svetlanei Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare ar fi fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: