Platon a povestit cum a câștigat primul său milion de dolari: „Aveam 20-21 de ani”
Full Article 4 minutes read

Platon a povestit cum a câștigat primul său milion de dolari: „Aveam 20-21 de ani”

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, cercetat penal, a povestit că primul său milion de dolari l-a obținut în Ucraina din vânzarea unor vagoane de pasageri. El a spus că avea 20-21 de ani și că în acele timpuri „era foarte simplu” să câștigi bani. 

Într-un interviu acordat jurnalistului Dorin Galben, la Londra, Platon a spus că în prezent este milionar în dolari – „milionar în active” și totodată ar avea bani „și în cont”.

El a menționat că în 2012 averea lui declarată era de peste 60 milioane de dolari. „În realitate averea mea era mult mai mare”, a adăugat Platon. Potrivit acestuia, ajuns la închisoare, ar fi pierdut 90% din aceasta.

„Banii pe care i-am câștigat nu i-am câștigat în Moldova. În Moldova doar i-am pierdut”, a precizat el. Ar fi câștigat cei mai mulți bani în Rusia, în domeniul „bancar, asigurare și speculații”.

Platon a mai spus că primul milion l-a obținut în Ucraina, la 20-21 de ani. „Primul milion noi l-am câștigat… noi ne ocupam cu speculații, primul milion l-am câștigat în Ucraina vânzând vagoane de pasageri”, a comunicat el.

La precizarea cum „un copil de 20-21 de ani face vânzări de un milion de dolari”, el a spus: „Atunci, băieții la 20-21 de ani deja conduceau bănci în Rusia și conduceau combinate metalurgice. Așa erau timpurile. (…) Eu eram un fraier mic în comparație cu băieții care atunci foarte serios se ridicau și repede. (…) Atunci era foarte simplu, aici cumpărai, acolo vindeai. Gata. Nu trebuia creier genial”. El a adăugat că în 2013-2014 a ajuns la active de sute milioane de dolari.

Întrebat de unde are bani în continuare, Platon a menționat că „a început un nou business”, în domeniul „speculațiilor valutare, aur, reasigurare” inclusiv în Marea Britanie. El a precizat că în Republica Moldova nu are business, nici în Ucraina sau Rusia și că și-ar desfășura activitatea „în Europa, Asia”.

***

Amintim, tribunalul din Moscova l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 20 de ani de închisoare cu regim strict. Acesta a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federația Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble. Cazul a fost judecat în lipsa lui Platon, aflat în urmărire internațională.

Veaceslav Platon a fost amendat cu 2,5 milioane ruble, chivalentul a circa 28 mii dolari. La fel, instanța a dispus confiscarea proprietăților pe numele lui Platon, în beneficiul statului.

Conform datelor, Platon împreună cu fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin au creat o comunitate criminală pentru a retrage bani din Rusia. Valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 126 de miliarde de ruble rusești.

De menționat că Veaceslav Platon este învinuit în trei dosare penale aflate pe rol în instanţă, două pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari, iar unul pentru falsificarea cardurilor bancare.

În 2016, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 12 ani de închisoare pentru tentativă de escrocherie şi corupere a ofiţerilor de la Detaşamentul cu Destinaţie Specială “Pantera”.

Patru ani mai târziu, în 2020, Curtea de Apel Chişinău a anulat sentința şi a trimis dosarul la rejudecare. După mai multe amânări, dosarul a fost preluat spre examinare de la zero. Şedinţele se desfăşoară în lipsa lui Platon care a părăsit Republica Moldova în vara anului 2021.

Într-un interviu pentru NM, Platon a spus anterior că tranzacțiile sunt legale, iar din Rusia erau retrași „bani curați”.

În ianuarie 2024, Platon a anunțat că planifică să se implice în politica din Republica Moldova. Fie va crea un partid, fie „va lua” unul deja existent. Noi analizăm câteva variante, a menționat el pentru Ziarul de Gardă. Cu toate acestea, el a spus că nu intenționează să revină în țară.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: