Ploile din 25 și 26 iulie au distrus inclusiv hectare de livezi. Zece localități din raionul Edineț rămân fără lumină
Full Article 4 minutes read

Ploile din 25 și 26 iulie au distrus inclusiv hectare de livezi. Zece localități din raionul Edineț rămân fără lumină

În Republica Moldova continuă acțiunile de lichidare a consecințelor ploilor, cu intensificări ale vântului, din 25 și 26 iulie. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, vremea rea a afectat mai multe culturi agricole și livezi, iar 19 case particulare și 14 blocuri locative din Dondușeni au rămas cu acoperișurile deteriorate. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, rămân deconectate de la energia electrică 10 localități din raionul Edineț. 

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în ultimele 24 de ore, echipele de salvatori și pompieri au intervenit în 14 cazuri la lichidarea consecințelor ploilor torențiale cu intensificări de vânt produse în perioada 25-26 iulie.

Au fost efectuate lucrări de defrișare ale crengilor, arborilor căzuți pe carosabil, pomparea apei, precum și înlăturarea obiectelor cu pericol de cădere, în raioanele Edineț, Cimișlia, Drochia, Soroca, Ialoveni, Șoldănești, Hâncești, Criuleni dar și Nisporeni.

În urma precipitațiilor puternice din 26 iulie, grindina a afectat mai multe hectare cu viță de vie, în raionul Orhei au fost distruse circa 60 ha, în raionul Dubăsari – 20 ha și în raionul Cahul – 9 ha.

Totodată, intemperiile au afectat mai multe culturi agricole și livezi. Astfel, în raionul Edineț, în localitatea Cupcini au fost distruse 70 ha de livadă de meri, în satul Parcova – 102 ha, în orașul Edineț – 19 hectare și în localitatea Coșnița din raionul Dubăsari au fost distruse 44 ha de livadă de meri.

Tot în raionul Dubăsari, ploile și rafalele de vânt au distrus 147 ha de porumb, 10 ha de grâu și 10 ha de legume. În urma precipitațiilor cu grindină în seara zilei de 26 iulie, în satul Ceadîr, raionul Leova au fost nimicite 100 ha de floarea soarelui și câte 50 ha de porumb și grâu.

În urma intensificării vântului, în mai multe localități din raionul Dondușeni au fost deteriorate acoperișurile a 19 case particulare și a 14 blocuri locative. Totodată, în raionul Dubăsari, localitatea Cocieri de pe acoperișurile a 13 case de locuit au fost smulse de vânt 154 foi de ardezie și 60 foi au fost deteriorate de pe acoperișul unui depozit.

Potrivit Inspectoratului, pe 28 iulie – către ora 06:00, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, rămân deconectate de la energia electrică 10 localități din raionul Edineț.

***

Precizăm că ploaia și furtuna puternică a distrus mai multe locuințe din raionul Edineț. În satul Alexăndreni, 50 la sută din case au rămas fără acoperișuri. Și în comuna Bleșteni, fiecare a doua casă a fost afectată. S-au înregistrat pagube și în orașul Edineț, inclusiv la o benzinărie. Totodată, potrivit edilului, au fost afectate casele refugiaților. „Sunt distruse în totalitate, în proporție de 100 de procente, practic deja nu mai au unde sta”, a comunicat primarul. Oamenii au cerut ajutor de la autoritățile centrale.

În cadrul ședinței de Guvern din 26 iulie, premierul Dorin Recean a solicitat Ministerului de Interne să accelereze lucrul Comisiilor Situațiilor Excepționale locale „în așa fel încât astăzi pe parcursul zilei să colectăm toate necesitățile, în special pentru ardezie, materiale de construcție”. „S-au azi după masă, sau mâine, să putem să aprobăm distribuirea din rezervele de stat a ceea ce este necesar ca urgent să reparăm casele oamenilor”, a menționat el.

Pe 28 iulie, începând cu ora 11:00, prim-ministrul Dorin Recean va prezida ședința extraordinară a Cabinetului de miniștri. Potrivit reprezentanților Guvernului, în cadrul ședinței vor fi examinate unele decizii privind acordarea sprijinului localităților afectate de intemperiile din ultimele zile, care au fost recepționate de autorități din partea Comisiilor pentru situații excepționale locale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: