Galina Lefter, o agricultoare din raionul Leova, a spus că se gândește să renunțe la munca pământului. Potrivit ei, cumpărătorii îi reproșează că legumele crescute de ea sunt mai scumpe decât cele din supermarketuri. „Cum să concurez cu giganți care importă tone de legume din Spania, Turcia sau Olanda? Cum să explic că în prețul meu intră nu doar leguma, ci și sufletul pus în ea? În agricultura de azi, nu mai e loc pentru țăranul român care lucrează pământul cu mâinile goale”, a scris agricultoarea pe o rețea de socializare.
„Cred că o să renunț la agricultură” – așa și-a început Galina Lefter monologul. Agricultoarea a adăugat că „nu mai are niciun sens să trudești 12 luni pentru ca apoi să vină cineva și să-ți spună” că în unele rețele de magazine care activează în Republica Moldova „roșiile, castraveții sunt cu doi lei mai ieftine”.
„Stau în fața porții și mă uit la verdeață, murăturile aranjate frumos pe masa improvizată. De la răsărit până acum, doar câteva mașini au încetinit, s-au uitat și au plecat mai departe. Una s-a oprit. „Cât costă murăturile?” a întrebat doamna elegantă, fără să coboare complet din mașină. (…) „40 lei kilogramul, doamnă”, i-am răspuns, roșii crescute din răsad făcut de mâna mea, udate cu apă cărată cu găleata în zilele când seceta a ars tot satul nostru. „Patruzeci?”, a exclamat ea, cu ochii măriți”, a relatat agricultoarea, adăugând că femeia i-a reproșat faptul că în supermarketuri roșiile „sunt treizeci și cinci de lei și sunt și mai mari”.
„I-am întins o roșie, una dintre cele mai frumoase: „Gustați, vă rog. Asta nu-i roșie crescută cu chimicale. E din grădina mea, de-aici din spatele casei”. A luat-o ezitant, a mirosit-o, apoi a mușcat din ea. Am văzut cum expresia i s-a schimbat pentru o clipă, cum gustul a transportat-o înapoi în timp, poate în grădina bunicilor ei. „E bună, într-adevăr”, a admis ea. „Dar tot mi se pare scump”. Nu i-am explicat că pentru acea roșie și pentru toate celelalte din ladă, de pe masă, am muncit 12 luni, fără zile de odihnă. Nu i-am spus despre nopțile când am stat trează să încălzesc serele ca răsadurile să nu fie afectate de înghețurile târzii din aprilie. Nu i-am povestit despre spatele meu rupt de durere după ore în șir de plivit printre rânduri, despre mâinile mele crăpate de soare și muncă. „Înțeleg”, i-am spus simplu. „Mai am verdeață fragedă și aromată”. S-a uitat în coșul plin de vitamine la 15 lei, acoperite încă de pământul în care au crescut. „La supermarket sunt zece lei,” a spus ea. (…) Am dat din cap, resemnată. „Sigur că da. Acolo sunt și spălate frumos””, a comunicat agricultoarea.
Ea a spus că „doamna a cumpărat până la urmă un kilogram de roșii, „să le încerce”, și a plecat”.
În continuare, agricultoarea s-a întrebat: „Cum să concurez cu giganți care importă tone de legume din Spania, Turcia sau Olanda? Cum să explic că în prețul meu intră nu doar leguma, ci și sufletul pus în ea? În agricultura de azi, nu mai e loc pentru țăranul român care lucrează pământul cu mâinile goale”.
Femeia a relatat și o altă situație în care cineva s-a oprit să-i cumpere produsele: „Când i-am făcut socoteala, a lăsat încă zece lei pe masă. „Pentru efort,” a spus simplu. „Știu cât de greu e. Ai mei au avut grădină la țară când eram mic”. După ce a plecat, am rămas privind bancnota aceea în plus. Nu pentru bani în sine, ci pentru recunoașterea din spatele lor. Pentru că cineva a văzut, în sfârșit, dincolo de legume, munca și sufletul puse în ele”.
Într-un final, agricultoarea a menționat că poate nu va „renunța chiar azi”: „Poate mai încerc o vară, încă un an. Pentru că din când în când, apare cineva care înțelege că o roșie crescută aici, în pământul ăsta vechi, are un gust pe care niciun supermarket din lume nu-l poate vinde. (…) Mâine voi fi din nou aici, la poarta mea, cu aceleași lăzi pline. Pentru cei puțini care încă mai știu diferența dintre o roșie crescută din dragoste pentru pământ și una produsă pentru profit. P.S. Îndemn pentru toți să viziteze târgurile unde producătorii mici își realizează produsele. Doar prin susținere vom continua”.
Actualizare: Menționăm că textul publicat de agricultoarea din Leova este inspirat dintr-un text care a apărut recent pe paginile de Facebook din România.