Podoleak, despre relațiile Ucrainei cu Republica Moldova: „Se vor încălzi”
Full Article 2 minutes read

Podoleak, despre relațiile Ucrainei cu Republica Moldova: „Se vor încălzi”

După încheierea războiului, Ucraina va începe să construiască relații mai calde și mai strânse cu Moldova. Cel puțin asta a declarat pe 20 ianuarie Mihail Podoleak, consilier al președintelui Ucrainei Vladimir Zelensky, în cadrul emisiunii „Bună seara, noi din Ucraina” de la TV8.

Podoleak a fost întrebat cum se vor schimba relațiile dintre Moldova și Ucraina după război.

„Vă vom trata foarte călduros pe dumneavoastră și pe multe alte țări, care în acest război și în principiu în această situație au dat dovadă de mari calități umane, ne oferă tot ce pot, ne ajută. Cred că vom fi mai conectați politic și economic”, a răspuns el.

Consilierul crede că Rusia „după ce va fi învinsă în război” își va pierde influența negativă asupra altor țări, iar pozițiile sale de politică externă se vor slăbi, așa cum sa întâmplat la începutul anilor 90.

„Din păcate, după prăbușirea Uniunii Sovietice, nu am început să vorbim între noi în mod normal. Cu toții eram pasionați de rezolvarea problemelor interne. Mai mult, la un moment dat am fost ghidați de Moscova, am crezut că ea stabilește principalul vector al dezvoltării, că relațiile noastre ar trebui să fie decise prin ea. Acum vom puncta în sfârșit că nu există URSS, Moscova va merge la transformarea internă”, a spus Podoleak, adăugând că în acel moment Ucraina și Moldova vor atinge un nou nivel în dezvoltarea relațiilor.

Podoleak consideră că relațiile cu Moldova se vor încălzi.

„Vom prețui suveranitatea unul în celălalt și, pe baza acesteia, vom cădea de acord asupra unor relații mai calde și mai strânse. Deoarece împărtășim valorile europene – deschiderea, dialogul, democrația ca atare, ne va fi foarte ușor să comunicăm unul cu celălalt”, a rezumat Podoleak.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: