ukr.net

Podul de la Zatoka care face legătura cu Odesa a fost atacat, din nou, cu rachete

În regiunea Odesa, în noaptea de 16 spre 17 mai, trupele ruse au lansat încă două rachete de croazieră pe un pod peste estuarul Nistrului. Anunțul a fost făcut Comandamentul operațional „Sud”.

Potrivit sursei citate, podul de peste estuarul Nistrului nu mai funcționează de două săptămâni, după ce a fost lovit de cinci ori cu rachete de croazieră.

„Podul este atât de deteriorat încât reparația va dura mult timp și mulți bani. Acum este imposibil să fie renovat, dar și să mergi peste el”, spun responsabilii din Ucraina.

Din 26 aprilie, trupele ruse nu au încetat să bombardeze podul peste limanul Nistrului. După cum a remarcat președintele Administrației Militare Regionale din Odesa, Serghei Bratciuk, trupele ruse au nevoie de acest lucru pentru a crea o trambulină suplimentară pentru atacurile lor.

Potrivit gazeta.ua, podul are o importanță strategică, deoarece leagă partea de sud a regiunii Odessa cu restul Ucrainei. În acelaşi timp, acest pod este cea mai importantă arteră de transport, care uneşte Odessa de graniţa cu România.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: