publika.md

Polița medicală 2025: cât costă și unde o puteți cumpăra

În 2025, prețul poliței medicale pentru cetățenii neasigurați va rămâne același ca în anul curent – 12 636 lei. Anunțul a fost făcut de Compania Națională de Asigurări Medicale (CNAM) într-un comunicat din 30 decembrie. 

Potrivit CNAM, persoanele care se asigură în mod individual vor putea să achite începând cu 1 ianuarie prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) în sumă fixă pentru anul 2025. Cetățenii care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern sunt obligați să achite prima de asigurare în
mod individual în primele trei luni ale anului.

Valoarea primei în sumă fixă pentru 2025 a rămas la nivelul anului curent – 12 636 de lei. În primele trei luni ale anului, persoanele obligate să se asigure în mod individual beneficiază în continuare de facilități la plata primei:

1264 lei vor plăti proprietarii de teren cu destinație agricolă;

1895 lei – persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor;

2527 lei – fondatorii de întreprindere individuală și de gospodărie țărănească, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, cetățenii străini cu drept de ședere provizorie sau permanentă în Republica Moldova, alți cetățeni care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern;

5054 lei – persoanele neangajate care exercită profesia de notar, avocat, executor judecătoresc, expert judiciar, mediator, interpret, traducător și administrator autorizat, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele care exercită independent profesia de medic de familie.

Dacă fondatorii de întreprindere individuală și de gospodărie țărănească, persoanele care desfășoară activitate independentă, avocații, notarii, executorii judecătorești, mediatorii etc. sunt concomitent pensionari sau dețin grad de dizabilitate, ei au obligația să achite prima de asigurare în sumă fixă pentru anul 2025”, a comunicat CNAM.

Prima în sumă fixă poate fi achitată prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay. În cazul plăţii prin MPay, nu e nevoie ca dovada achitării să fie prezentată Serviciului teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM. Cei care nu pot achita online au posibilitatea să se adreseze la oficiile poştale, băncile comerciale. De asemenea, pot plăti prima de asigurare prin MPay la terminalele de plată ori se pot adresa la serviciile teritoriale relaţii cu beneficiarii ale CNAM

Persoanele care nu se asigură în termenul legal vor plăti de la 1 aprilie prima în mărime deplină, adică 12 636 de lei, și penalitate pentru fiecare zi de întârziere.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Cazul elevei bătute în curtea școlii: Avocatul Copilului critică utilizarea imaginilor în scop politic

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, s-a sesizat din oficiu în legătură cu cazul de violență asupra unei eleve, agresată și umilită în curtea unei școli. Potrivit Ombudsmanului Copilului, cazul va fi examinat prin prisma modului în care instituția de învățământ a prevenit și a răspuns situației. Totodată, Coroi a condamnat utilizarea imaginilor în scop politic, dar și distribuirea de către unele instituții media a acestora fără a fi blurate fețele, expunând astfel copiii participanți.

„Copiii au dreptul la protecție față de violență în toate mediile, inclusiv cel școlar. Ombudsmanul Copilului va examina cazul din perspectiva prevenirii și răspunsului oferit de instituția de învățământ, în baza Codului Educației”, se menționează în comunicatul oficial.

De asemenea, Vasile Coroi a salutat abordarea instituțiilor media care au relatat cazul fără a difuza imaginile video sau le-au publicat într-o formă blurată, astfel încât identitatea copiilor să nu poată fi recunoscută. În același timp, a criticat publicațiile care au prezentat înregistrările fără a proteja identitatea minorilor.

„În același timp, alte instituții mass-media au preluat imaginile nealterate, expunând copiii participanți. Ombudsmanul Copilului îndeamnă instituțiile mass-media/jurnaliștii la responsabilitate socială, respectarea legislației și a Codului deontologic al jurnalistului”, se mai arată în reacția instituției.

Totodată, Coroi a calificat drept „regretabil” faptul că imaginile au fost utilizate și în scop politic.

„Regretabil este, de asemenea, că imaginile video au fost publicate și comentate de unii politicieni, cu blamarea copiilor, în unul dintre cazuri inclusiv a copiilor din organizația de tineret a unui partid politic concurent. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului va monitoriza aceste situații și va aprecia, în fiecare caz în parte, acțiunile pe care urmează să le întreprindă în vederea asigurării respectării drepturilor copiilor”, se precizează în comunicat.

În acest context, este de menționat că Ion Bulgac, consilier în cabinetul primarului capitalei și membru al Mișcării Alternativa Națională (MAN), a distribuit pe canalul său de Telegram imaginile agresiunii, însoțite de un comentariu critic la adresa politicilor promovate de guvernare pentru combaterea bullyingului.

„Toate politicile deputatului Eugen Sinchevici, milioane de euro păpate pentru combaterea bullyingului și crearea consiliilor de elevi cu bratvaua de la CNTM au avut efect, se vede”, a scris acesta în postarea sa.

***

Amintim că pe rețelele de socializare au apărut imagini video în care o elevă este bătută, împinsă și umilită chiar în curtea unei școli. Deocamdată, nu se cunoaște cu exactitate nici în ce instituție a avut loc incidentul, nici când. Ministerul Educației a anunțat că colaborează îndeaproape cu poliția pentru investigarea cazului, în timp ce Direcția generală educației a Primăriei Chișinău promite sancțiuni.

În înregistrările video se observă cum două eleve se bat, în timp ce alți elevi, adunați în jur, le încurajează. Una dintre fete este lovită din mai multe direcții, este împinsă, iar la final este forțată să se așeze în genunchi în fața celeilalte și să-și ceară scuze.

Cu o reacție a venit și Direcția generală educație, tineret și sport a Primăriei Chișinău. Aceasta a informat că sprijină ancheta pentru ca toți cei implicați, inclusiv instituția unde a avut loc incidentul, să fie identificate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: