captură video

Poliția caută un bărbat care a târât un câine însângerat, legat de mașină (VIDEO)

Oamenii legii sunt în căutarea unui bărbat care a fost filmat în timp ce târa un câine însîngerat, legat de mașină. Cazul a avut loc în comuna Trușeni, scrie UNIMEDIA. Șoferul riscă o amendă pentru că a manifestat cruzime față de animale.

Din spusele martorilor, bărbatul le-a spus că patrupedul i-a mâncat găinile și a vrut să îl ducă departe de casă.

Poliția capitalei susține că s-a autosesizat și  urmează să întreprindă toate măsurile pentru a identifica bărbatul. Ulterior, toate materialele acumulate vor fi transmise la Agentia Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Pentru acest gest, bărbatul riscă o amendă în mărime între 500 și 1000 de lei sau între 40 și 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității. În cazul în care câinele murea sau era mutilat, bărbatul risca să se aleagă cu proces penal.

Amintim că, în 2019, diaconul Ghenadie Valuța a fost filmat cum a transportat  un câine legat de automobil. Acesta a argumentat că nu a vrut să murdărească mașina și a vrut să ducă patrupedul la marginea satului la o distanță de „nici 3 kilometri”. Valuța a fost amendat cu 1200 de lei.

 

***

Deputații PAS Radu Marian şi Dan Preciun au elaborat în 2019 un proiect de lege menit să elimine o parte din lacunele legislative din domeniul protecţiei drepturilor animalelor, prin modificări la Codul Penal şi Contravenţional în acest sens.

Proiectul urma să înăspărească pedepsele pentru actele de cruzime, inclusiv:

– confiscarea animalului care a fost abuzat
– aplicarea interdicţiei de a deţine animale celor care au comis infracţiuni în raport cu un animal
– uciderea unui animal
– sancţionarea celor care abandonează un animal domestic
– sancţionarea părinţilor copilul cărora a ucis un animal
– sancţionarea adolescenţilor cu vârsta între 14 şi 16 ani care au ucis sau au torturat un animal
– sancţionarea celor care cerşesc cu un animal
– interzicerea exploatării animalelor sălbatice în circuri
– sancţionarea utilizării animalelor pentru spectacole sângeroase/lupte
– sancţionerea incitării la ură faţă de animale
– sancţionarea zoofiliei

Proiectul de lege nu a întrunit numărul de voturi necesare în prima lectură, pe motiv că propunerile acestora nu se încadrează în legislația actuală.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker / Andrei Mardari

Veronica Dragalin nu va putea ocupa funcții publice timp de 5 ani

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a stabilit că Veronica Drăgălin nu a trecut Vettingul (evaluarea eticii profesionale și de integritate), ceea ce o împiedică să ocupe funcții publice timp de cinci ani. Decizia a fost luată în ședința din 17 iulie, după aprobarea raportului comisiei de vetting, care a constatat că Drăgălin și-a depus demisia după demararea oficială a procesului de evaluare. Cinci din cei opt membri ai CSP prezenți la ședință au votat în favoarea acestei decizii.

La începutul ședinței, membra CSP, Aliona Nesterov, a propus sesizarea Curții Constituționale (CC) pentru a verifica constituționalitatea prevederii din legea privind vettingul care se referă la consecințele demisiei voluntare a unui judecător sau procuror după începerea evaluării. Ea a menționat că această normă a fost deja examinată de CC, dar sesizarea a fost respinsă.

„Vreau să subliniez că anterior controlul s-a făcut în raport cu normele constituționale privind separația puterilor și independența judecătorilor. Eu însă vreau să atrag atenția asupra aspectului procedural, și anume asupra caracterului excesiv al procedurii de evaluare a procurorilor și asupra consecințelor care apar în cazul în care un procuror decide să plece din funcție din diverse motive”, a explicat Nesterov.

Totuși, propunerea ei a fost susținută doar de trei dintre cei opt membri prezenți ai CSP.

Decizia Consiliului Superior al Procurorilor poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție.

Veronica Drăgălin și-a depus demisia din funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție pe 19 februarie, solicitând să fie eliberată din funcție începând cu 21 martie. Ea a declarat că „se simte responsabilă în fața cetățenilor, dar a decis să pună interesele țării mai presus de orice alte interese și obligații”. Drăgălin și-a exprimat speranța că demisia sa va opri promovarea proiectului de lege privind comasarea Procuraturii Anticorupție cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: