Poliția de Frontieră este în drept să aplice amenzi celor care nu respectă regimul de autoizolare
Full Article 2 minutes read

Poliția de Frontieră este în drept să aplice amenzi celor care nu respectă regimul de autoizolare

Persoanele care se află în regim de autoizolare, dar doresc să părăsească Republica Moldova, vor putea face acest lucru, însă vor fi nevoiți să plătească o amendă. Despre acest lucru a anunțat șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Corneliu Groza, într-un interviu pentru  Moldpres.

Corneliu Groza a precizat că persoanele aflate în regim de autoizolare pot părăsi teritoriul Republicii Moldova, dar acest lucru nu îi scutește de răspundere contravențională pentru încălcarea acestui regim.

„Prin Hotărârea nr. 30 din 11 septembrie 2020 a CNESP a fost exclusă prevederea care interzicea ieșirea din Republica Moldova a persoanelor care nu respectau regimul de autoizolare, însă nu a fost exclusă obligativitatea respectării acestui regim de către persoane. Astfel, după această dată, persoana care încalcă regimul de autoizolare și se prezintă în punctul de trecere a frontierei de stat este atrasă la răspundere contravențională în temeiul art.76 alin.(1) din Codul contravențional, ulterior i se permite să traverseze frontiera de stat, fără a fi îngrădit dreptul la libera circulație în afara țării”, a declarat Corneliu Groza.

În același timp, oficialul a menționat că Poliția de Frontieră a fost investită cu atribuții de prevenire și combatere a pandemiei și este în drept să efectueze verificarea respectării regimului de autoizolare de către persoanele care sunt obligate să respecte acest regim.

Precizăm că, potrivit articolului respectiv, mărimea amenzii putea varia între 22,5 mii de lei și 25 de mii de lei. Pe 30 iunie 2020 Curtea Constituțională a decis că mărimea amenzilor contravine Legii Supreme. Deputații urmează să voteze în cea de-a doua lectură un proiect de lege, potrivit căruia, amenzile pentru persoanele fizice vor fi reduse și nu vor depăși 5 000 de lei. Până la intrarea în vigoare a noilor prevederi, sancțiunile pot varia între 50 și 25 de mii de lei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: