Poliția de Frontieră este în drept să aplice amenzi celor care nu respectă regimul de autoizolare

Persoanele care se află în regim de autoizolare, dar doresc să părăsească Republica Moldova, vor putea face acest lucru, însă vor fi nevoiți să plătească o amendă. Despre acest lucru a anunțat șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Corneliu Groza, într-un interviu pentru  Moldpres.

Corneliu Groza a precizat că persoanele aflate în regim de autoizolare pot părăsi teritoriul Republicii Moldova, dar acest lucru nu îi scutește de răspundere contravențională pentru încălcarea acestui regim.

„Prin Hotărârea nr. 30 din 11 septembrie 2020 a CNESP a fost exclusă prevederea care interzicea ieșirea din Republica Moldova a persoanelor care nu respectau regimul de autoizolare, însă nu a fost exclusă obligativitatea respectării acestui regim de către persoane. Astfel, după această dată, persoana care încalcă regimul de autoizolare și se prezintă în punctul de trecere a frontierei de stat este atrasă la răspundere contravențională în temeiul art.76 alin.(1) din Codul contravențional, ulterior i se permite să traverseze frontiera de stat, fără a fi îngrădit dreptul la libera circulație în afara țării”, a declarat Corneliu Groza.

În același timp, oficialul a menționat că Poliția de Frontieră a fost investită cu atribuții de prevenire și combatere a pandemiei și este în drept să efectueze verificarea respectării regimului de autoizolare de către persoanele care sunt obligate să respecte acest regim.

Precizăm că, potrivit articolului respectiv, mărimea amenzii putea varia între 22,5 mii de lei și 25 de mii de lei. Pe 30 iunie 2020 Curtea Constituțională a decis că mărimea amenzilor contravine Legii Supreme. Deputații urmează să voteze în cea de-a doua lectură un proiect de lege, potrivit căruia, amenzile pentru persoanele fizice vor fi reduse și nu vor depăși 5 000 de lei. Până la intrarea în vigoare a noilor prevederi, sancțiunile pot varia între 50 și 25 de mii de lei.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Bolea, despre condițiile de la Aeroportul Chișinău: „Multe din plângeri sunt comandate”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a comentat plângerile cetățenilor privind condițiile de la Aeroportul Internațional Chișinău, după ce statul a preluat administrarea acestuia. Potrivit ministrului, multe dintre aceste plângeri ar fi comandate de către persoanele care au pierdut controlul asupra aeroportului. Menționăm că, în 2023, aeroportul a trecut în gestiunea statului, după ce fusese timp de 10 ani (din 2013) concesionat companiei Avia Invest, controlată de oligarhul fugar Ilan Șor.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Есть вопросы” cu Nicolai Paholnițchi.

„Multe din plângeri sunt comandate, deoarece acei tovarăși care au pierdut aeroportul nu le este deloc convenabil. Anul trecut a fost venit de 345 milioane de lei venit. Anul acesta va fi venitul mai mare, deoarece sunt și restaurante și magazine de stat. Și toți banii se întorc sub formă de dezvoltare a aeroportului, nu doar se plătește cum înainte doar niște mită pentru alegători. Mobilierul este nou. Sunt condiții bune. Pe 31 o să prezentăm un proiect pentru reconstrucția terminalului, care va putea deservi până la 6 milioane de persoane. Pentru comparație, în cel mai bun an, Aeroportul Chișinău primea până la 3 milioane. Aeroportul face investiții mari, dar trebuie de făcut după proiect, pentru că e vorba despre securitate. Acesta nu este un simplu șopron la tine acasă. Ne cerem scuze către cetățeni pentru că intervin unele incomodități”, a declarat Vladimir Bolea.

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului pe 28 martie 2023, după ce, în 2013, a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Sandu l-a acuzat anterior pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, de „furtul” aeroportului prin „tranzacții mincinoase”. Ca urmare a acestei scheme, statul a pierdut venituri de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe parcursul a nouă ani, a susținut Maia Sandu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: