Poliția nu va face excepție pentru UTA Găgăuzia. Șeful IGP avertizează că panglica Sf. Gheorghe le va aduce amenzi
Full Article 2 minutes read

Poliția nu va face excepție pentru UTA Găgăuzia. Șeful IGP avertizează că panglica Sf. Gheorghe le va aduce amenzi

Locuitorii Găgăuziei, care vor purta panglica Sf. Gheorghe sau alte însemne care promovează războiul, vor fi amendați, la fel ca și ceilalți cetățeni ai Republicii Moldova. Informația a fost confirmată de către șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, pe 3 mai. De la intrarea în vigoare a noii legi, au fost documentate 10 astfel de încălcări.

Viorel Cernăuțeanu, șeful IGP, a avertizat că persoanele care nu se vor conforma legii „vor fi documentate prin diferite mijloace și metode, astfel încât poliția să nu aplice forța fizică, ci inteligența”.

Toți suntem egali în fața legii. Ca să nu cădem pradă unor provocări, trebuie să ne consultăm înainte de a face anumite acțiuni. Toți cetățenii trebuie să respecte cadrul legal și să se asigure că acțiunile lor nu vor cădea sub incidența vreunui articol din Codul Contravențional sau Codul Penal”, a declarat oficialul.

În ceea ce privește situația din Găgăuzia, unde a fost aprobată purtarea panglicii Sf. Gheoghe, prin decizia Adunării Populare, iar ulterior și a bașcanului Irina Vlah, Cernăuțeanu a precizat că vor fi aplicate amenzi, întrucât legea adoptată la nivel național prevalează în fața celei adoptate de legislativul local.

Există legea adoptată de Parlamentul R. Moldova, care este actul de bază, funamentul pentru aplicabilitatea normelor de către polițiști. Nu voi da apreciere unui act aprobat de Adunarea Populară a UTA Găgăuzia, pentru asta sunt alte autorități competente. Noi vom aplica exclusiv legea aprobată de Parlament. Atâta timp cât se încalcă Codul Contravențional, aprobat de Parlament, toate persoanele vor cădea sub incidența răspunderii contravenționale”, a spus șeful IGP.

De la promulgarea noii legi care interzice simbolurile războiului, poliția a documentat 10 incidente.

Persoanele fizice care poartă astfel de însemne pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: