Poliția „presează” găgăuzii să semneze protocoale? Cernăuțeanu: „Nu e abuz. Vor fi trași la răspundere”

Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov, a declarat, în cadrul unui briefing susținut la 11 aprilie, că a primit apeluri din mai multe localități din autonomie, în care oamenii se plâng că ar fi intimidați de poliție pentru a semna protocoale privind primirea banilor pentru votul la alegeri. În replică, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a menționat pentru NewsMaker că acțiunile poliției sunt bazate pe prevederi legale.

„Nu semnați astfel de contracte goale, nu semnați astfel de protocoale. Este o înșelătorie, pur și simplu sunteți induși în eroare”, a spus Constantinov. El a adăugat că, din câte cunoaște, „niciun locuitor din Găgăuzia nu a primit bani pentru vot”.

Totodată, Constantinov a afirmat că sumele de bani primite de zeci de mii de locuitori din Găgăuzia înainte de alegeri continuă să fie distribuite, dar ar proveni sub formă de ajutoare „din partea prietenilor din Rusia”, fără condiționări sau îndemnuri de a vota pentru un anumit candidat.

În replică, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a menționat pentru NewsMaker că, deși nu a văzut încă declarațiile lui Constantinov, acțiunile poliției sunt bazate pe prevederi legale. Șeful IGP a precizat că în cadrul unui dosar penal privind corupția electorală au fost identificate 140.000 de persoane corupte care vor răspunde conform legii.

„Conform acțiunilor care au fost comunicate anterior, acei cetățeni, în privința cărora este demonstrat probatoriu că au primit bani în scopul coruperii electorale, vor fi trași la răspundere în baza articolului 47, alineatul 1 din Codul contravențional. Nu este ceva abuziv. Este ceva reglementat de lege, care se aplică în raport cu cei care nu au respectat legea la perioada respectivă. Au neglijat-o, crezând că legea nu va fi aplicată“, a declarat Cernăuțeanu.

Anterior, Centrul Național Anticorupție (CNA) a aplicat amenzi în valoare totală de peste 6.150.000 de lei pentru cazuri de corupere electorală pasivă, potrivit unui comunicat emis pe 15 noiembrie 2024.

Sancțiunile au vizat persoane care au pretins, acceptat sau primit, direct sau prin intermediari, bunuri, servicii, privilegii sau alte avantaje necuvenite, în scopul influențării exercitării drepturilor electorale.

Amenzile aplicate în astfel de cazuri au variat între 25.000 și 37.500 de lei, fiind rezultatul proceselor-verbale recepționate de la Inspectoratul General al Poliției (IGP).

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Marea Britanie va recunoaște permisele de conducere moldovenești, fără a cere examene suplimentare

Permisele auto eliberate în R. Moldova și Marea Britanie vor fi recunoscute reciproc, fără susținerea examenelor suplimentare. Guvernul a aprobat semnarea unui Memorandum de Înțelegere în acest sens.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne, permisele de conducere emise de autoritățile ambelor țări vor putea fi recunoscute și preschimbate fără necesitatea susținerii unor examene teoretice sau practice, sub anumite condiții stabilite de memorandum.

MAI susține că această decizie va oferi cetățenilor „mai multă libertate de mișcare și siguranță.

„Această inițiativă reprezintă un pas important pentru a fi aproape de cetățenii noștri, oferindu-le drepturi și facilități indiferent unde se află”, se arată în comunicat.

Republica Moldova are încheiate acorduri similare cu Letonia, Spania, Grecia, Israel, Turcia, Albania și Lituania. Un Acord cu Franța a fost parafat și urmează să intre în vigoare, iar între Republica Moldova și Germania există o Declarație comună de intenție în acest sens. De asemenea, au fost inițiate negocieri asupra unui Acord în acest sens cu Irlanda.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: