Polițiștii vinovați de moartea lui Andrei Brăguță și-au aflat pedeapsa. Ce a decis instanța de judecată?
Full Article 3 minutes read

Polițiștii vinovați de moartea lui Andrei Brăguță și-au aflat pedeapsa. Ce a decis instanța de judecată?

Judecătoria Buiucani a pronunțat sentința celor 13 polițiști care au fost învinuiți de tortură în dosarul lui Andrei Brăguță, bărbatul care a murit în detenție în 2017. Informația a fost confirmată pentru NM de către avocatul familiei victimei – Victoria Gamurari. Avocatul a menționat că angajații care erau de gardă în noaptea în care a fost bătut Brăguță au fost condamnați la pedeapsă cu executare, în timp ce restul polițiștilor – cu suspendare.

În cadrul ședinței din 4 iunie, Judecătoria Chișinău cu sediul Buiucani a pronunțat sentința celor 13 polițiști care au fost învinuiți în dosarul Brăguță. Toți au fost găsiți vinovați de tortură. Instanța a aprobat demersul procurorilor și patru șefi de tură au fost condamnați cu executare. Unul dintre ei a fost condamnat la patru ani de închisoare, iar trei – la trei ani și jumătate. Restul nouă polițiști au fost condamnați la trei ani cu suspendare.

Avocata familiei lui Andrei Brăguță a declarat pentru NM că rudele victimei consideră că sentința este prea blândă.

„Ei consideră că, pentru a se face dreptate, sentința trebuie să fie mai dură”, a menționat apărătoarea și nu a exclus că hotărârea judecătorilor ar putea fi contestată la Curtea de Apel.

***

Amintim că Andrei Brăguță a fost reținut de poliție pe 15 august 2017. Potrivit versiunii oficiale a anchetei, acesta a opus forță oamenilor legii, care l-au oprit din cauza depășirii vitezei admise și au decis să îl rețină, întrucât „avea un comportament inadecvat”. Acesta a fost condus la inspectoratul Ciocana și a fost reținut pentru 72 de ore. Ulterior, judecătorul Iurie Obadă a aprobat demersul procurorilor și a semnat ordinul de arest preventiv pentru 30 de zile.

După două săptămâni de arest, Brăguță a murit. În timpul anchetei, procurorii au ajuns la concluzia că traumatismele pe care le-au aplicat victimei colegii săi de detenție (fracturi, leziuni și alte traumatisme) nu ar fi putut să îi provoace decesul. Cu toate acestea, potrivit acuzării, „colegii de celulă a lui Brăguță nu i-au permis timp de trei ore să se ridice de pe podeaua de beton, motiv pentru care acesta a dezvoltat bronhopneumonie. Complicațiile de sănătate care au urmat au dus la deces”.

De asemenea, Procuratura a constatat că colegii de detenție a lui Andrei Brăguță au acționat cu acordul tacit al polițiștilor. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: