Polițistul Derek Chauvin a fost condamnat la 22 ani de închisoare pentru asasinarea afro-americanului George Floyd
Full Article 2 minutes read

Polițistul Derek Chauvin a fost condamnat la 22 ani de închisoare pentru asasinarea afro-americanului George Floyd

Polițistul Derek Chauvin a fost condamnat vineri la 22 ani și jumătate de închisoare pentru asasinarea afro-americanului George Floyd, relatează AFP, citat de hotnews.ro.

Baremul de condamnare din Minnesota recomandă 12 ani și jumătate de închisoare pentru crimă. Însă judecătorul Cahill a menționat, înainte de ședință, mai mulți factori agravanți. Sufocându-l pe George Floyd cu genunchiul, pe 25 mai 2020, Derek Chauvin „a abuzat de poziția sa de încredere și autoritate” și a acționat „cu mare cruzime”, a scris el.

Familia afro-americanului George Floyd a cerut instanței, înainte de a fi anunțată condamnarea, să păstreze „pedeapsa maximă”, 40 de ani de închisoare, împotriva polițistului Derek Chauvin.

„De ce? Ce ai gândit când ai îngenuncheat pe gâtul fratelui meu când știai că nu este o amenințare?”, l-a întrebat Terrence Floyd pe agentul de 45 de ani în timpul unei audieri menite să îi stabilească pedeapsa.

Juriul l-a găsit pe Chauvin, în vârstă de 45 de ani, vinovat de asasinarea lui Geroge Floyd pe 20 aprilie.

Cei 12 jurați – șapte femei și cinci bărbați – de diferite origini etnice, care deliberaseră de luni la tribunalul din Minneapolis, l-au declarat vinovat pe Derek Chauvin pentru cele trei capete de acuzare: crimă de gradul doi, crimă de gradul trei şi omor prin imprudenţă.

Moartea lui George Floyd, sufocat de presiunea genunchiului lui Derek Chauvin timp de mai bine de nouă minute, a șocat opinia publică americană și dincolo de granițele Statelor Unite, declanșând demonstrații gigantice împotriva rasismului și a brutalității poliției sub genericul „Black Lives Matter”.

George Floyd strigase în repetate rânduri „Nu pot respira” poliției care îl ținea întins cu fața în jos pe asfalt, cu mâinile încătușate la spate, punând presiune pe spate, gât și coaste. Potrivit lui Martin Tobin, un pneumolog chemat să depună mărturie de către acuzare, această combinație de factori a dus la moartea sa, prins între forța poliției și sol.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: