Va spune Ungaria „da” negocierilor? Popescu, discuție cu omologul său ungar despre aderarea Moldovei la UE
Full Article 3 minutes read

Va spune Ungaria „da” negocierilor? Popescu, discuție cu omologul său ungar despre aderarea Moldovei la UE

Vicepremierul Nicu Popescu a avut o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe și comerțului al Ungariei, Peter Szijjarto. Oficialii au discutat inclusiv despre progresele Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Discuțiile au avut loc la o săptămână după ce premierul ungar Viktor Orban a declarat că Ucraina nu este pregătită pentru discuții de aderare cu UE, în ciuda faptului că Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor. Până la votul decisiv în Consiliul European a mai rămas mai puțin de o lună.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene(MAEIE), Popescu și Szijjarto au discutat despre parcursul european al Republicii Moldova, subliniind subliniat progresele înregistrate în procesul de aderare la Uniunea Europeană, care au condus la Recomandarea Comisiei Europene de a demara negocierile de aderare cu țara noastră.

Șeful diplomației de la Chișinău a evidențiat consolidarea relațiilor economice dintre Moldova și Ungaria, salutând în acest context revenirea pe piața avia moldovenească a companiei maghiare Wizz Air.

„Țara noastră este o destinație sigură și atrăgătoare, iar prin introducerea acestor zboruri consolidăm legăturile cu orașele europene și continuăm să oferim noi opțiuni de călătorie pentru cetățenii noștri”, a menționat ministrul de Externe, potrivit comunicatului MAEIE.

***

Amintim că Comisia Europeană a recomandat Uniunii Europene să înceapă discuțiile privind aderarea Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut, pe 8 noiembrie, de Ursula von dar Leyen, președinta Comisiei Europene.

La două zile după recomandarea Comisiei Europene, premierul ungar Victor Orban – susținător al dictatorului rus Vladimir Putin – a declarat că Ucraina nu ar fi pregătită să înceapă negocierile privind aderarea la UE. „Discuțiile de aderare nu ar trebui să înceapă, aceasta este poziția clară a Ungariei. (…)Ucraina nu este în niciun caz pregătită să negocieze cu ambiții de aderare la UE. Ucraina este la fel de departe de aderarea la UE precum Mako (un oraș din sud-estul Ungariei – n. r.) este de Ierusalim”, a spus el.

În ceea ce privește Moldova, pe 15 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, Nicu Popescu a declarat că Ungaria „susține ferm” aspirațiile europene ale țării noastre. „Avem un dialog foarte bun cu Ungaria și în cadrul acestui dialog avem certitudinea că Ungaria sprijină ferm asipirațiile europene ale Republicii Moldova și procesul de aducere a R. Moldova în UE. Urmărim și declarațiile care se fac de la Budapesta față de acest proces în general, dar în plan bilateral Ungaria a demonstrat mereu un sprijin clar și constant pentru aderarea Moldovei la UE”, a declarat ministrul.

Precizăm că decizia privind inițierea negocierilor va fi luată în luna decembrie de Consiliul European – din care fac parte șefii de stat și de guvern ai UE. Pentru declanșarea negocierilor este nevoie de o decizie unanimă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: