Popescu, în Polonia: Retragerea forțelor ruse și munițiilor de pe teritoriul Moldovei este imperativă
Full Article 2 minutes read

Popescu, în Polonia: Retragerea forțelor ruse și munițiilor de pe teritoriul Moldovei este imperativă

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu se află în Polonia. El a participat, alături miniștrii de externe și oficiali din întreaga regiune OSCE, la cel de-al 29-lea Consiliu al miniștrilor afacerilor externe. Popescu a vorbit despre provocările cu care se confruntă țara noastră, inclusiv despre prezența forțelor militare ruse. 

Oficialul moldovean a susținut un discurs în cadrul celei de-a 29-a reuniuni.

„M-am referit la principalele teme de actualitate pentru securitatea în spațiul OSCE şi viitorul organizaţiei, precum și consecințele dramatice ale agresiunii ruse asupra Ucrainei și impactul pentru țara noastră în plan energetic și socio-economic”, comunică Popescu.

El mai spune că a reafirmat că „războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei amenință pacea, securitatea și prosperitatea în Europa”. În ciuda multiplelor provocări, adăugă Popescu, Moldova rămâne fermă pe drumul ireversibil către Uniunea Europeană.

Ministrul declară că a prezentat și ultimele evoluții în procesul de soluționare a conflictului transnistrean. El spune că a exprimat „profunda noastră îngrijorare pentru încălcările constante ale drepturilor omului în regiunea transnistreană”.

„Suntem hotărâți să soluționăm conflictul exclusiv prin dialog și mijloace pașnice bazate pe suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul granițelor noastre recunoscute internațional”, susține Popescu.

Oficialul spune că a menționat în cadrul reuniunii „că prezența ilegală a forțelor militare ruse continuă să încalce suveranitatea și neutralitatea Republicii Moldova”.

„Retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse și a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele relevante ale OSCE din 1999 la Summit-ul de la Istanbul, cu Rezoluția 72/282 din anul 2018 a Adunării Generale a Națiunilor Unite este imperativă”, scrie Popescu, pe Facebook.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: