Andrei Mardari / NewsMaker

Poporul Moldovei – premiat pentru ajutorul acordat refugiaților ucraineni

Oamenii Republicii Moldova vor primi o mențiune de onoare la Premiul Nansen pentru Refugiați 2024 al UNHCR pentru că au acționat dincolo de îndatoririle lor pentru a-și proteja vecinii ucraineni care au fugit de invazia rusă pe scară largă din Ucraina. Anunțul a fost făcut de Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) în Moldova în data de 9 octombrie. 

Ceremonia de decernare la Premiul Nansen pentru Refugiații 2024 al UNHCR va avea loc în data de 14 octombrie, la Geneva.

Potrivit unui comunicat publicat de UNHCR Moldova, mențiunea de onoare pentru cetățenii Republicii Moldova va fi înmânată lui Zaharii și Tatiana Aramă, un cuplu care administrează o pensiune în satul Palanca, aproape de granița cu Ucraina. Când refugiații au început să treacă granița în 2022, ei, la fel ca mulți dintre vecinii lor, au intervenit pentru a asigura mese calde și un acoperiș deasupra capului.

Ei vor primi mențiunea de onoare în numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova și o vor aduce în țară.

La eveniment va mai fi prezentă renumita soprană din Republica Moldova și susținătoare de profil a UNHCR, Valentina Nafornița, care va cânta.

Bunătatea și solidaritatea poporului moldovean au fost de-a dreptul extraordinare. În fața unei provocări fără precedent, aceștia nu au ezitat să își deschidă casele, să își împartă mâncarea și să fie alături de familiile care fug de război. Acest sentiment profund de umanitate este motivul pentru care răspunsul Moldovei este atât de remarcabil și tocmai de aceea i se acordă această mențiune onorifică. Compasiunea poporului moldovean a schimbat vieți și continuă să inspire lumea”, a declarat Anne-Marie Deutschlander, reprezentanta UNHCR Moldova, potrivit comunicatului.

***

Precizăm că, după declanșarea invaziei ruse pe scară largă din Ucraina în februarie 2022, milioane de oameni au părăsit țara, în căutarea unui refugiu. Potrivit datelor UNHCR, Republica Moldova, care are o populație de 2,5 milioane de locuitori, a primit peste un milion de refugiați, dintre care 125 000 se află încă pe teritoriul țării noastre.

Republica Moldova este cunoscută drept țara care a găzduit cel mai mare număr de refugiați din Europa raportat la populația sa.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Aglomerație la aeroportul din Chișinău, după ce mai multe curse aeriene au aterizat aproape simultan (VIDEO)

La Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), pe sensul de intrare în țară, pe 3 iulie s-a înregistrat un flux temporar crescut de pasageri, din cauza aterizării aproape simultane a mai multor curse aeriene. Despre acest lucru a comunicat administrația AIC, după ce în spațiul public au apărut imagini video cu o mulțime mare de oameni așteptând în afara terminalului aeroportului.

Pe rețelele de socializare au fost publicate imagini video în care zeci de pasageri sunt surprinși așteptând în exteriorul terminalului Aeroportului Internațional Chișinău, sub soare, pentru a trece procedurile necesare.

Mai târziu, administrația aeroportului a comunicat că, în această după-amiază, au aterizat mai multe curse aeriene „aproape concomitent”, ceea ce a generat temporar un flux crescut de pasageri. Acesta s-a înregistrat în zona de control a frontierei la intrarea în țară.

Personalul aeroportuar, în colaborare cu Poliția de Frontieră și celelalte servicii competente, a gestionat situația în conformitate cu procedurile operaționale. (…) Pasagerii au fost direcționați gradual către zona de control pentru a evita aglomerația excesivă în interior. Măsura a fost una temporară, luată în scopul asigurării securității tuturor călătorilor”, a menționat administrația aeroportului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: