Popșoi a comentat interdicția de a intra în Rusia. Presa pro-Kremlin: Ar putea însemna că planifică o vizită la Moscova
Full Article 3 minutes read

Popșoi a comentat interdicția de a intra în Rusia. Presa pro-Kremlin: Ar putea însemna că planifică o vizită la Moscova

Mihai Popșoi susține că este interesat să vadă cum va reacționa Moscova la numirea sa în funcția de ministru de Externe, după ce Federația Rusă i-a interzis, în august 2023 – perioadă în care deținea funcția de vicepreședinte al Parlamentului și al partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) – intrarea în Rusia. Șeful MAEIE susține că diplomații, în pofida divergenților, „trebuie” mereu să găsească o cale către dialog și, inclusiv, „trebuie să aibă dreptul” de a o face. Presa pro-Kremlin a reflectat declarațiile șefului diplomației de la Chișinău, precizând, cu referire la surse care nu au fost, însă, nominalizate, că Popșoi ar putea, astfel, să-și pregătească vizita la Moscova „pentru a îmbunătăți relațiile”.

„Sunt curios și eu să văd cum va reacționa Kremlinul, Ministerul de Externe rus. Este decizia lor, îi privește. (…) În calitate de ministru de Externe este o cutumă internațională de-a lungul istoriei că diplomații, în pofida tuturor divergenților, mereu trebuie să găsească modalitatea să dialogheze și trebuie să aibă acest drept, inclusiv din punct de  vedere legal. Care va fi decizia autorităților de la Moscova, nu am cum să știu. Cert este că Republica Moldova va sta ferm în continuare pe aceeași poziție – vom sprijini prietenii și vecinii noștri ucraineni împotriva acestei agresiuni barbare, așa cum nu s-a mai văzut în Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial”, a declarat Mihai Popșoi în cadrul emisiunii „La 360 de grade”, de la Radio Moldova.

Întrebat dacă cunoaște cine „întocmește” listele cu persoanele sancționate de Rusia și după ce principii, ministrul de  Externe a spus că „nu are de unde să știe”, dar a menționat că „probabil” un „rol” l-ar putea avea ministerul de externe rus sau Serviciile de securitate ruse.

Precizăm că declarațiile lui Mihai Popșoi au fost reflectate inclusiv de presa pro-Kremlin, de la Moscova. Agenția de stat rusă Ria Novosti a scris, cu referire la „o sursă de la Moscova”, că „interesul noului ministru de Externe al Moldovei, Mihai Popșoi, de a ridica interdicția de intrare în Federația Rusă poate însemna pregătirea unei vizite la Moscova, pentru îmbunătățirea relațiilor”.

Amintim că Mihai Popșoi a fost învestit în funcția de vicepremier și ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene pe 29 ianuarie, după ce Nicu Popescu și-a anunțat demisia din aceste funcții. Popșoi a declarat că una dintre prioritățile mandatului său este consolidarea dialogului și a relațiilor cu România, Ucraina, SUA și UE. Întrebat cum vede relația dintre Rusia și Moldova de mai departe și ce va face în această privință din funcția de șef al diplomației, Popșoi a declarat că Chișinăul va avea în continuare o abordare „principială”, bazată pe interesul cetățenilor moldoveni. „În diplomație mereu este loc de dialog”, a conchis el, chiar dacă, potrivit lui, Rusia este, „cu certitudine”, „un interlocutor dificil”.

Mihai Popșoi a anunțat deja că va efectua prima vizită oficială în afara țării, în calitate de ministru de Externe, la București, România. Vizita va începe pe 5 februarie. Nici Popșoi, nici MAEIE, nu au comentat, deocamdată, declarațiile de la Moscova, privind potențiala vizită pe care ar pute-o întreprinde în Federația Rusă.

De menționat că Popșoi este primul ministru de Externe al Republicii Moldova care are interdicția de a intra într-o țară străină.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: