Popșoi i-a cerut Rusiei, la APCE, să-și retragă trupele din Transnistria: este cinic să-i auzim îngrijorați de statutul de neutralitate al Moldovei
Full Article 2 minutes read

Popșoi i-a cerut Rusiei, la APCE, să-și retragă trupele din Transnistria: este cinic să-i auzim îngrijorați de statutul de neutralitate al Moldovei

Ministrul Afacerilor Externe (MAE), Mihai Popșoi, i-a cerut Rusiei, în cadrul sesiunii de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), să-și retragă trupele militare și munițiile de pe teritoriul Republicii Moldova. Șeful diplomației de la Chișinău susține că prezența ilegală a trupelor și munițiilor rusești în regiunea transnistreană „rămâne o sursă majoră de îngrijorare”. Chișinăul a denunțat, totodată, la APCE, încălcarea drepturilor omului în stânga Nistrului de către Federația Rusă și a cerut tragerea la răspundere a acesteia.

„Prezența ilegală a trupelor și munițiilor rusești în regiunea transnistreană rămâne o sursă majoră de îngrijorare. Rămânem fermi în solicitarea noastră ca Rusia să-și retragă trupele și munițiile din Republica Moldova. Mai mult decât atât, este incredibil de cinic să auzim autoritățile ruse exprimând îngrijorare cu privire la statutul de neutralitate al Republicii Moldova, în timp ce a fost Kremlinul în ultimii 32 de ani care a încălcat consecvent și cinic statutul de neutralitate al Republicii Moldova”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi.

Șeful diplomației de la Chișinău și-a exprimat, totodată, îngrijorarea „profundă” cu privire la încălcările drepturilor omului în regiunea transnistreană.

„Este de mare îngrijorare faptul că orice opinie sau poziție exprimată de activiștii locali se soldează cu condamnări la închisoare pentru extremism, fără a menționa răspunderea penală pusă în aplicare pentru cei care caută justiție în organismele internaționale. CtEDO a emis mai multe hotărâri prin care Rusia este găsită responsabilă pentru încălcările drepturilor omului care au loc în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Chiar dacă Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei, și cu bună dreptate, ar trebui să găsim modalități de a continua să urmărim ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană”, a mai declarat Mihai Popșoi.

În ceea ce privește conflictul transnistrean, Popșoi a reiterat, la APCE, că poziția Chișinăului rămâne neschimbată – „Susținem o soluționare pașnică a conflictului transnistrean prin negocieri bazate pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional”.

Menționăm că sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei se desfășoară în perioada 15-19 aprilie, la Strasbourg.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: