PPDA propune un proiect de lege care prevede majorarea alocației lunare participanților la acțiunile de luptă

Reprezentanții Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) au depus la secretariatul parlamentului un proiect de lege care ține de îmbunătățirea vieții veteranilor de război. Anunțul a fost făcut de către deputatul Chiril Moțpan. 

Astfel, potrivit documentului, fracțiunea parlamentară Demnitate și Adevăr propune modificarea cadrului normativ existent (prin care veteranii beneficiază de doar 300 lei lunar) prin majorarea alocației lunare participanților la acțiunile de luptă încadrați în grad de dizabilitate în urma rănirii, contuziei, schilodirii sau a unei afecțiuni contractate în timpul acţiunilor de luptă, precum urmează:

1500 lei lunar pentru persoanele cu dizabilități severe (87);
1000 lei lunar pentru persoanele cu dizabilități accentuate (622);
750 lei pentru persoanele cu dizabilități medii (315).

„Aceasta ar însemna 11.865.000 milioane de lei anual, ceea ce, cu siguranță, nu va pune în pericol bugetul statului. Și, desigur, voi purta discuții cu deputații fracțiunilor parlamentare pentru a-i convinge să susțină această inițiativă”, a scris Moțpan.

Iar președintele PPDA, Andrei Năstase, a notat pe pagina sa de Facebook că deputații Platformei DA, chiar fiind în opoziție, depun toate eforturile în vederea sporirii protecției sociale a veteranilor războiului pentru independență.

„Atâta timp cât veteranii noştri vor fi obligați să cerşească alocaţii decente şi vor fi nevoiţi să trăiască în sărăcie, neavând bani nici de medicamente, noi, cetăţenii acestei ţări, vom fi tributarii ocupanţilor. Să nu uităm de asta şi să facem tot ce ne stă în puteri pentru a continua calea libertăţii şi a dreptăţii, apărată cu cinste de veteranii noştri”, a scris Andrei Năstase.

Potrivit CNAS, la 1 ianuarie 2020, la evidență erau 1024 de veterani cu diferite răni.

Amintim că luni, 2 martie, se împlinesc 28 de ani de la conflictul armat de la Nistru. Un grup de manifestanți a organizat un protest în Piața Marii Adunări Naționale. Aceștia au cerut demisia guvernului și a președintelui Igor Dodon. De asemenea, au solicitat o întrevedere, în prezența presei, cu prim-ministrul, lucru care nu s-a întâmplat.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: