Prea mulți elevi, prea puține săli: 9 instituții cer deschiderea de clase suplimentare în Chișinău
Full Article 3 minutes read

Prea mulți elevi, prea puține săli: 9 instituții cer deschiderea de clase suplimentare în Chișinău

Dacă anul trecut, în instituțiile cu statut public și privat din Chișinău erau școlarizați 99 220 elevi, în anul de studii 2023-2024 cifra a crescut, fiind de 102 645 de elevi. Datele au fost comunicate de șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport Andrei Pavaloi. Oficialul a menționat că s-a majorat cifra atât a celor școlarizați în clasa I, cât și a celor care au mers la liceu. Astfel, în 9 instituții de învățământ primar și secundar a fost solicitată deschiderea a încă o clasă suplimentară pentru înscrierea în clasa I. 

Potrivit oficialului, la ziua de azi, în municipiul Chișinău sunt școlarizați în clasa întâi 11 460 copii.

„Comparativ cu anul trecut cifra s-a majorat cu 1700 de elevi. În 9 instituții de învățământ primar și secundar a fost solicitată deschiderea a încă o clasă suplimentară pentru înscrierea în clasa I”, a menționat Pavaloi, la ședința săptămânală a serviciilor Primăriei Chișinău.

El a adăugat că în învățământul liceal, la 1 septembrie 2023, numărul total de elevi admiși a fost de 5 498. „În anul anterior, cifra a fost 5360”, a comunicat Pavaloi.

Cu privire la școlarizarea elevilor per ansamblu în municipiul Chișinău, în cele 150 de instituții cu statut public și privat, Pavaloi a menționat că „au fost școlarizați la 1 septembrie 102 645 de elevi, anul trecut au fost 99 220”.

***

Zilele trecute, șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport Andrei Pavaloi menționa că cele mai multe clase supraaglomerate sunt în sectoarele Râşcani şi Buiucani. Printre cauze –  lipsa cadrelor didactice: „Directorii urmează, în săptămâna respectivă, să găsească soluţii tehnice pentru ajustarea numărului de elevi în clase, prin deschiderea a încă o clasă. Au fost deschise complexe educaţionale, avem Liceul „Pro Succes”.

TVR Moldova a scris că în acest an, la Liceul cu profil de arte „Ion şi Doina Aldea-Teodorovici” din sectorul Buiucani din Chişinău a fost deschisă suplimentar o clasă de-a întâia, iar în prezent sunt cinci la număr. Toate sunt supraaglomerate – cu până la 41 de elevi într-o singură clasă. Chiar şi aşa, în jur de 30 familii nici nu au apucat să-şi înscrie copiii.

În noul an de învățământ, în total – în Republica Moldova, 35,5 mii de copii au mers în clasa I, cu 1200 de copii mai mulți față de 2020/2021. În prezent, avem circa 12,7 elevi la un profesor, față de 18 elevi în mod tradițional. Datele au fost comunicate de expertul în politici economice Veaceslav Ioniță. Expertul a spus că în prezent avem migrația internă a tinerilor spre municipiul Chișinău și Bălți. În municipiul Chișinău, numărul elevilor a crescut cu 18,6%, în Bălți cu 13,3%, UTA Găgăuzieri – +9,1%, Ialoveni – + 0,7%. În Telenești a scăzut cu 16%, Nisporeni minus 14,3%, în Cantemir a scăzut cu 14,1%, în Basarabească și Cimișlia cu câte 12,4%, iar în Leova minus 12%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: