Precizările Ambasadei României pentru cetățenii Republicii Moldova care plănuiesc o călătorie peste Prut
Full Article 2 minutes read

Precizările Ambasadei României pentru cetățenii Republicii Moldova care plănuiesc o călătorie peste Prut

Cetățenii Republicii Moldova care călătoresc în România vor fi scutiți de plasarea în carantină pe o perioadă de 14 zile doar dacă prezintă dovada vaccinării sau cea care confirmă că au fost infectați cu COVID-19 în ultimele trei luni. De asemenea, vor fi exceptați de la izolare diplomații, persoanele care călătoresc în interes de serviciu/medical, dețin un permis de ședere în această țară, sunt rude ale cetățenilor români, etc..

Ambasada României în Republica Moldova informează că s-a modificat cadrul legislativ privind măsura carantinei, aplicabilă cetățenilor străini și apatrizilor care sosesc în România. Ambasada amintește că, începând cu 1 iunie 2021, au fost anulate restricțiile privind intrarea în România a cetățenilor străini și apatrizilor.

Prin urmare, toți cetățenii Republicii Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra în România, indiferent de scopul călătoriei (spre exemplu, ședere pe termen scurt, tranzit).

Regula generală prevede că pentru cetățenii străini și apatrizii care sosesc în România, indiferent de zona din care vin (verde, galbenă sau roșie), inclusiv din Republica Moldova, se instituie măsura carantinei pentru o perioadă de 14 zile. Sunt scutite de la măsura carantinei persoanele care fac dovada vaccinării, precum și cele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile. Totodată, sunt prevăzute excepții de la aceeași măsură pentru o serie de categorii profesionale, detaliate în HCNSU nr. 35 și 36.

Cetățenii români care revin în România din străinătate și au petrecut ultimele 14 zile într-o zonă verde (inclusiv Republica Moldova) nu sunt plasați în carantină (nu trebuie să facă dovada vaccinării sau încadrării în excepțiile prevăzute de legislație).

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: