Precizările Biroului politici de reintegrare în legătură cu condamnarea în stânga Nistrului a activistului Ghenadii Ciorba 
Full Article 2 minutes read

Precizările Biroului politici de reintegrare în legătură cu condamnarea în stânga Nistrului a activistului Ghenadii Ciorba 

Biroul politici de reintegrare a sesizat autoritățile naționale competente în legătură cu condamnarea la 3 ani și 3 luni de închisoare a activistului Ghenadii Ciorba de către așa-zisele instanțe judecătorești din stânga Nistrului. 

Potrivit sursei citate, „acesta a fost reținut ilegal la 3 iulie 2020, în or. Rîbnița, în urma exprimării dezacordului de restricționare abuzivă de către Tiraspol (sub pretinse pretexte pandemice) a dreptului la libera circulație a locuitorilor între ambele maluri ale râului Nistru”.

Imediat după ce a fost recepționată informația de „condamnare” ilegală, viceprim-ministra în exercițiu pentru reintegrare, Olga Cebotari, a sesizat Misiunea OSCE la Chișinău, mediatorii și observatorii în formatul de negocieri „5+2”, cerând implicarea acestora, iar reprezentantului politic al Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană i s-a cerut eliberarea necondiționată a lui Ghenadii Ciorba și respectarea drepturilor și libertăților inalienabile ale acestuia.

De asemenea, a fost solicitată dispunerea acțiunilor ce se impun, potrivit competențelor legale ale organelor de drept naționale, pentru investigarea cazului și efectuarea măsurilor necesare în vederea asigurării drepturilor și intereselor legitime ale lui Ghenadii Ciorba.

„Autoritățile Republicii Moldova vor întreprinde toate măsurile posibile și vor face uz de toate pârghiile disponibile pentru a interveni în cazurile de încălcare a drepturilor omului care au loc în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și mun. Bender, întru garantarea prescripțiilor consfințite în tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte și asigurarea implementării recomandărilor pronunțate în jurisprudența națională și internațională, inclusiv în cea a Curții Europene a Drepturilor Omului”, a mai anunțat Biroul politici de reintegrare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: