gov.md

Premierul cere să fie „pedepsiți toți cei care sunt vinovați” de moartea copilului din parcul Alunelul

Premierul Republicii Moldova Natalia Gavrilița, în cadrul unor declarații de presă, s-a referit la cazul din parcul Alunelul, unde o fetiță de 1 an și 2 luni a murit după ce peste ea a căzut o creangă. Oficialul a cerut o „anchetă obiectivă”, dar și toți cei care sunt vinovați „să fie pedepsiți”. 

„Este o adevărată tragedie și exprim condoleanțele mele familiei. Cred că în asemenea cazuri, instituțiile statului trebuie să funcționeze și să-i pedepsească pe toți cei care se fac vinovați de această situație”, a spus prim-ministrul.

„Să fie o anchetă obiectivă și să fie pedepsiți cei care sunt găsiți vinovați”, a conchis Gavrilița.

***

O fetiță de 1 an și 2 luni a murit, după ce peste ea a căzut o creangă în parcul Alunelul din capitală. Copilul a suferit un traumatism cranio-cerebral și a decedat la spital. Poliția a inițiat un dosar penal.

Și reprezentanții Procuraturii au pornit un dosar penal pe neglijenţă în serviciu a persoanelor publice, soldat cu decesul fetiței.

De menționat că Agenția de Mediu a subliniat că arborele vizat în cazul decesului prematur al copilului nu se regăsește în lista arborilor propuși spre coordonare și autorizare a efectuării tratamentelor silvotehnice de către Î. M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” în solicitarea sa.

La rândul său, primarul capitalei Ion Ceban, pe 17 mai, a anunțat că Serghei Carp, directorul întreprinderii municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” va fi concediat. „Și așa cum au recomandat membrii comisiei, noul director va iniția o anchetă de serviciu în privința vicedirectorului de ramură”, a declarat Ceban.

De asemenea, potrivit primarului capitalei, vor fi vizați în ancheta de serviciu inspectorul de sector, „maestrul superior” și alți angajați, care au tangență cu acest caz.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare. 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

grt.md/imagine simbol

Republica Moldova va face stocuri de gaz pentru sezonul rece. ANRE a aprobat cantitățile

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) a decis că, până la 1 noiembrie, vor fi făcute stocuri de gaz, în volum de 145 374,710 mii m³, pentru sezonul rece 2025-2026. S-a întâmplat la ședința din 18 iulie, în cadrul căreia au fost aprobate mai multe hotărâri cu privire la sectorul gazelor din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al ANRE, a fost aprobat tariful reglementat pentru serviciul de transport al gazelor naturale la punctele de interconectare de intrare/ieșire unde S.R.L. „Vestmoldtransgaz” oferă capacitate condiționată, stabilit în cuantum de 277,26 lei pentru 1000 m³/h sau 26,26 lei/MWh/h. „Acest produs va spori atractivitatea utilizării sistemului de transport de către traderi, în vederea valorificării coridorului transbalcanic și a tranzitului de gaze naturale spre Ucraina”, a precizat ANRE.

Totodată, în scopul executării prevederilor Legii nr. 152/2025 prin care a fost modificată Legea nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale, conform căreia au fost stabilite ANRE-ului anumite responsabilități noi, Consiliul de Administrație a aprobat mai multe hotărâri, și anume:

Au fost stabilite pragurile de consum anual pentru clasificarea consumatorilor noncasnici, după cum urmează:

  • consumatori noncasnici mici – până la 10 000 m³/an;
  • consumatori noncasnici mijlocii – între 10 000 și 100 000 m³/an;
  • consumatori noncasnici mari – peste 100 000 m³/an.

De asemenea, a fost aprobată cantitatea totală de gaze naturale ce urmează a fi stocată până la 1 noiembrie 2025 pentru perioada rece a anilor 2025-2026, în volum de 145 374,710 mii m³, echivalentul a 1 534 873,458 MWh, precum și lista furnizorilor obligați să instituie stocuri de gaze naturale și cantitățile aferente fiecăruia. „Până la 15 noiembrie 2025, furnizorii obligați vor prezenta informații privind cantitatea de gaze naturale stocată, dacă aceasta este creată și menținută direct sau prin intermediul altor furnizori sau traderi, precum și rutele de livrare la frontiera Republicii Moldova”, a menționat ANRE.

Compania „Chișinău-gaz” a fost desemnată, pentru o perioadă de cinci ani, în calitate de entitate de reconciliere, responsabilă de efectuarea și primirea plăților compensatorii de egalizare către și de la operatorii sistemelor de distribuție. „Tarifele uniforme pentru serviciul de distribuție vor reduce impedimentele furnizorilor din piața nereglementată de a furniza gaze naturale pe întreg teritoriul Republicii Moldova, sporind astfel gradul de liberalizare a pieței”, a spus ANRE.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: