Premierul Ion Chicu consideră că opoziția parlamentară a adoptat o strategie perfidă, atunci când nu permite guvernului să prezinte în plenul legislativului proiectele de lege pentru care și-a asumat răspunderea. În cadrul edției din 2 iulie a emisiunii „Puterea a patra” de la N4, acesta a declarat că va veni și mâine în parlament ca să se facă ascultat.
„Remarc a câta oară că se tem să îmi permită să intru în parlament, să ies la tribună, pentru că atunci când am în sfârșit acces la tribună și vin cu argumente, se cam sting apucăturile astea. (…) Eu mâine iarăși voi merge în parlament și iarăși vor umbla fugari pe acolo, o să se teamă să intre în sală. Și luni o să mă duc. Și ce o să facem acolo? Deputații se tem de prim-ministru”, a declarat Ion Chicu.
Șeful executivului a explicat din ce motiv a recurs la instrumentul de angajare a răspunderii pentru mai multe proiecte de legi:
„Noi, de facto și de jure suntem guvern minoritar. În asemenea cazuri, instrumentul de angajare a răspunderii este cel mai recomandat. Suntem la început de iulie, nu știu cît parlamentul va mai funcționa în sesiunea dată. O procedură clasică înseamnă acceptare, rectificarea proiectului, avizarea în vreo două săptămâni, se trimite la parlament, comisii cel puțin o săptămână, apoi o lectură, apoi între prima și a doua lectură sunt amendamentele deputaților. Toată „istoria” asta durează o lună, cu rectificarea bugetului. Dacă ne utiăm la conținutul acestor proiecte, unele dintre ele sunt urgente”, a argumentat prim-ministrul țării.
Ion Chicu a amintit că Legea Supremă permite angajarea de răspundere și a dat spre exemplu anul 2014, când guvernul Leancă și-a angajat răspunderea pentru mai mult de 10 proiecte de legi. Șeful executivului a mai spus că legislativul dispune de instrumente legale pentru „a pune la punct guvernul” în cazul asumării răspunderii.
„Vine prim-ministrul în parlament, citește proiectele, iar mai departe deputații decid: dacă sunt de acord cu aceste proiecte – nu înaintează moțiunea de cenzură, iar dacă consideră că acest guvern vrăjmaș a venit cu proiecte în detrimentul societății – înaintează moțiunea de cenzură. Faptul că astăzi parlamentul nu permite prim-ministrului să prezinte proiectele respective și, de fapt, se autoexclude din procesul descris în Constituție, înseamnă că este un blocaj din partea parlamentului pentru guvern. Îl blochezi pe proiecte așteptate de societate, iar pe de altă parte, nu vii cu moțiune de cenzură, nu îl dai jos, nu preiei tu administrarea lucrurilor și apare întrebarea – ce este la mijloc? Este o strategie electrorală perfidă”, a mai spus Chicu.
Reacția vine după ce fracțiunile Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul ȘOR și grupul parlamentar Pro Moldova au decis să boicoteze ședința parlamentului din 2 iunie.
Unul dintre motivele invocate a fost faptul că guvernul și-a asumat miercuri, 1 iulie, răspunderea pentru mai multe proiecte de lege, „fără a urma procedura democratică”. Mai mult, deputatul Radu Marian a declarat că a studiat modificările la bugetul de stat pe care vrea să le facă guvernul Chicu și ar fi descoperit „lucruri foarte grave”.