„Preoții au negat orice formă de ajutor financiar primit”. Mitropolia Moldovei, declarație oficială despre pelerinajul în Rusia
Full Article 4 minutes read

„Preoții au negat orice formă de ajutor financiar primit”. Mitropolia Moldovei, declarație oficială despre pelerinajul în Rusia

Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Moscovei, a declarat că preoții care s-au întors deja din Rusia „au negat orice formă de ajutor financiar primit din partea celor care i-au găzduit”. Deși nu a comunicat detalii despre cei „care i-au găzduit”, Mitropolia a ținut să menționeze că nu s-a ocupat de organizarea pelerinajului și a atenționat preoții săi „asupra responsabilității lor de a rămâne neutri și de a nu se implica în acțiuni politice”. 

Pe 21 august, Mitropolia Moldovei a venit cu o reacție publică în cazul „pelerinajelor recente în Federația Rusă”.

Mitropolia a numit drept „eronate” unele informații din presă cu privire la pelerinaje și a ținut să precizeze că aceste călătorii „nu au fost organizate sau coordonate de către Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove”.

„În contextul în care unii ar putea percepe aceste pelerinaje ca având o tentă politică, dorim să subliniem cu fermitate poziția Mitropoliei: Biserica Ortodoxă condamnă vehement implicarea clericilor în politică sau în activități de propagandă. Preoții care s-au întors din Moscova au negat orice formă de ajutor financiar primit din partea celor care i-au găzduit”, a declarat Mitropolia.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei au adăugat că vor „monitoriza atent acest caz” și vor lua „toate măsurile necesare pentru a preveni implicarea clericilor în activități cu tentă politică sau electorală”.

„Ne angajăm să atenționăm din nou preoții asupra responsabilității lor de a rămâne neutri și de a nu se implica în acțiuni politice. Mitropolia își reafirmă angajamentul de a asigura integritatea clerului său și de a menține Biserica Ortodoxă din Moldova în afara oricăror influențe politice”, se mai arată în declarația Mitropoliei.

***

În dimineața zilei de 20 august, mai mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei au fost surprinși de reporterii TVR Moldova pe Aeroportul Internațional Chișinău. Preoții au refuzat să dezvăluie destinația, scopul și sursa de finanțare a călătoriilor. Potrivit surselor deschide.md, aceștia ar fi plecat în pelerinaj la Moscova și ar urma să meargă la Patriarhia rusă, iar la întoarcere vor primi carduri eliberate de Promsviazbank, pe care li se promite că vor primi salarii și ajutoare pentru biserică. Aceste călătorii ar fi finanțate de oligarhul fugar Ilan Șor, cu sprijinul Patriarhiei de la Moscova, și ar avea ca scop mituirea preoților pentru a deturna alegerile prezidențiale și referendumul din toamnă. Totodată, portalul deschide.md a menționat cu referire la surse că în perioada august-septembrie 2024 sunt programate mai multe deplasări ale preoților din Mitropolia Moldovei către Rusia.

Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, a confirmat pentru NewsMaker că acești preoți pleacă în pelerinaj „la mai multe mănăstiri din Federația Rusă”, dar nu a putut să comunice dacă vizitele au de fapt scopuri politice. Totuși, el a menționat că odată cu începerea campaniei electorale va monitoriza cu atenție acțiunile acestor clerici. Ioan Moșneguțu a mai spus că Mitropolia Moldovei nu este organizatorul pelerinajului și el nu știe cine se ocupă de călătoria preoților.

O sursă care a preferat să rămână anonimă a declarat pentru NewsMaker că „printre clericii care au plecat la Moscova sunt și preoți din Ungheni, însă o parte dintre ei au refuzat să plece în călătorie atunci când au auzit că aceasta este organizată și achitată de Ilan Șor”. Detalii la acest subiect AICI.

NewsMaker a întrebat Serviciul de Informații și Securitate dacă urmărește aceste vizite și dacă pelerinajele au scopuri politice. Deocamdată nu avem un răspuns.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: