wall-street.ro

Presa: explozie a exportului de rapiță din Moldova; România – principala piață. Saltul a generat suspiciuni din partea unor producători români

În 11 luni ale anului 2023, Republica Moldova a exportat peste 292.000 de tone de rapiță, de aproape patru ori mai mult ca în 2022, arată o analiză a expertului Iurie Rija. Datele denotă că exporturile de rapiță sunt de 2,65 ori mai mari și comparativ cu anul 2021, când s-a înregistrat o recoltă și un export mai mare ca în 2022. Dacă tendința se menține apoi volumul anual de export de rapiță ar putea trece de 310.000 tone, ceea ce va fi un record pentru Republica Moldova, scrie mold-street.com. Potrivit sursei, România este principala piață de desfacere. 

Sursa citată menționează că cea mai mare parte din rapiță este exportată pe piața românească, unde a ajuns peste 65% din cantitate. Anul trecut, 86% din exporturile de rapiță din Republica Moldova au fost pe piața României. În 2021, cota României a fost de 41%.

Pe locul doi este Bulgaria cu o cotă de circa 23% iar pe trei – Olanda, cu o cotă de doar 2,3%.

Potrivit sursei, saltul semnificativ al exporturilor de rapiță din Republica Moldova pe piața României a generat suspiciuni din partea unor producători români, că acesta ar fi de fapt un reexport a producției din Ucraina.

„La sfârșitul anului, cel mai mare exportator de produse agricole în sud-estul Europei va fi Republica Moldova, care are producții de 20 tone/hectar la rapiță, 50 tone/hectar la grâu și așa mai departe”, a spus recent, într-o notă ironică, Mircea Băluță, director general la Agrototal Prodcom, o companie ce cultivă cereale și oleaginoase, potrivit sursei.

Expertul Iurie Rija, directorul Asociației Agrocereale contrazice aceste suspciuni. El a declarat că în acest an au fost semănate și suprafețe de două ori mai mari de rapiță, decât media din ultimii cinci ani.

În plus datele privind livrările de rapiță includ și furnizorii din regiunea transnistreană, mulți dintre care au reședință juridică la Chișinău.

Potrivit sursei, datele oficiale arată că în 11 luni ale anului 2023 au fost efectuate doar 2 tranzacții de import a 35,7 tone semințe de rapiță (țara de origine România).

În Republica Moldova, rapița se cultivă pentru uleiuri tehnice și cantitatea produsă este integral exportată. Principalele țări și regiuni producătoare de rapiță din lume sunt Uniunea Europeană, Canada, China, India, Australia, Rusia și Ucraina etc.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

La Chișinău are loc conferința PAS, cu acces pe bază de bilete. Ce se discută (FOTO/VIDEO)

Pe 5 iulie are loc Conferința Politică Anuală a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), organizată cu acces pe bază de bilete, al căror preț a variat între 250 și 2000 de lei. Evenimentul va continua și pe 6 iulie. Duminică, conferința va începe cu declarațiile șefei statului, Maia Sandu. Corespondenta NM, Ecaterina Dubasova, se află la evenimentul din 5 iulie. Menționăm că presa are acces fără bilet, însă doar până la ora 13:00.

În cadrul evenimentului din 5 iulie, PAS a prezentat cinci angajamente ale partidului:

  1. Semnarea tratatului de aderare la UE până în 2028, înainte de finalul celui de-al doilea mandat al președintei Maia Sandu;
  2. Dublarea veniturilor populației active (salariați în mediul privat, profesori, medici, polițiști, liber-profesioniști, etc);
  3. De 2 ori mai mari vânzările de mărfuri și servicii autohtone din Republica Moldova în toată lumea;
  4. Până la 3000 km de drum în plus reparați până în 2028;
  5. Crearea unui program de promovare a culturii și tradițiilor noastre naționale, prin care vor fi finanțate evenimente din țară și din diasporă.

La conferința PAS va ține un discurs și președinta Maia Sandu, însă pe 6 iulie.

Amintim că, în mai 2025, presa a aflat că PAS a început să vândă bilete pentru „Conferința Politică Anuală”, desfășurată în zilele de 5 și 6 iulie, la Capitoles Park din Chișinău. Serviciul de presă al formațiunii menționa că evenimentul nu este destinat publicului larg, ci exclusiv membrilor de partid și susținătorilor, adăugând că persoanele terțe pot primi invitație doar de la un membru al partidului. Formațiunea a pus în vânzare patru tipuri de bilete, cu prețuri cuprinse între 250 și 2000 de lei.

Președinta Maia Sandu declara că evenimentul PAS, organizat cu acces pe bază de bilet, reprezintă o practică normală, inspirată din statele UE, și constituie o metodă legală și „transparentă” de finanțare a formațiunii. Șefa statului a menționat că va participa la eveniment doar dacă va fi invitată și că nu își va cumpăra bilet.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: