Presa rusă: Clauza secretă a decretului semnat de Putin permite mobilizarea unui milion de persoane
Full Article 3 minutes read

Presa rusă: Clauza secretă a decretului semnat de Putin permite mobilizarea unui milion de persoane

Cel de-al șaptelea paragraf din decretul semnat pe 21 septembrie de președintele rus Vladimir Putin, care a fost catalogat pentru „uz oficial” și astfel secretizat, ar permite, de facto, mobilizarea unui milion de cetățeni ai Federației Ruse, care ar urma să lupte în Ucraina, și nu 300 de mii, așa cum au anunțat ieri autoritățile ruse. Datele au fost făcute publice de portalul „Novaia Gazeta. Europa”, care citează în acest sens o sursă din instituția prezidențială de la Kremlin.

Pe 21 septembrie, pe site-ul portalului de informații juridice a Rusiei a fost publicată o scanare a decretului lui Vladimir Putin privind introducerea „mobilizării parțiale” în Rusia. Al șaptelea paragraf al decretului este desemnat „pentru uz oficial”. Ulterior, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, secretarul de presă al președintelui, Dmitri Peskov, a spus că articolul clasificat se referă la numărul de rezerviști care ar putea fi chemați pentru serviciul militar.

„Singurul lucru pe care îl pot spune este că Serghei Șoigu a spus în interviul său 300 de mii de oameni. Aici vorbim despre numărul de până la 300 de mii de oameni ”, a precizat Peskov.

Contactat de „Novaia Gazeta. Europa”, o sursă din cadrul administrației prezidențiale a subliniat că la început s-a discutat problema introducerii întregului text al decretului la rubrica „pentru uz oficial” – acest lucru a fost susținut de reprezentanții Ministerului Apărării. Ulterior, potrivit sursei, s-a decis ascunderea sub acest titlu doar a punctului al șaptelea, care prevede de numărul celor care ar trebui mobilizați.

„Cifra a fost corectată de mai multe ori și, în final, s-au stabilit pe un milion”, a spus sursa publicației.

Pentru a confirma informațiile obținute, „Novaia Gazeta. Europa” anunță că a încercat să contacteze și autoritățile executive, care, de regulă, primesc textele integrale ale decretelor prezidențiale, inclusiv cele clasificate drept „uz oficial”. Potrivit unor surse din mai multe ministere, aceștia nu au primit textul integral al decretului și nu există nicio modalitate de a-l vedea prin MEDO (sistemul interdepartamental de gestionare a documentelor).

„Din accesul meu la MEDO, văd același text ca toți ceilalți: al șaptelea paragraf este ascuns de o placă”, a spus directorul departamentului din unul dintre ministere.

Publicația „Novaia Gazeta. Europa” subliniază că ștampila „Pentru uz oficial” este primul, cel mai înalt nivel de clasificare a documentelor, conform legislației Rusiei. Pentru dezvăluirea acesteia, spre deosebire de documentele clasificate ca „secrete” și mai sus, de regulă, apare doar răspunderea disciplinară sau administrativă.

Conform sursei, de la anunțarea mobilizării, comisarii militari ai cel puțin patru regiuni rusești au semnat ordine prin care se interzice cetățenilor obligați la serviciul militar să părăsească orașele lor. Între timp, cel puțin 1.386 de persoane au fost deja reținute la protestele împotriva mobilizării care au avut loc cu o zi înainte în toată țara.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: