Președinta susține că nu vede nici o mișcare în dosarul lui Tauber: „Unde sunt mulți bani e greu să îi vedem pe judecători muncind”
Full Article 3 minutes read

Președinta susține că nu vede nici o mișcare în dosarul lui Tauber: „Unde sunt mulți bani e greu să îi vedem pe judecători muncind”

Șefa statului Maia Sandu a declarat că nu vede nici o mișcare din partea instanței de judecată în dosarul parlamentarei Marina Tauber. „Nu au timp să se întrunească, să facă măcar o ședință, să înceapă să examineze cazul”, a comunicat președinta. Potrivit Maiei Sandu putem doar să ghicim, de ce nu au timp. 

Șefa statului a declarat cetățenilor Republicii Moldova din Portugalia că „sistemul nostru de justiție este foarte lent”.

„De când a fost transmis dosarul pe Tauber cu privire la finanțarea ilegală a partidelor politice, Procuratura a investigat, a prezentat probe și a mers în instanța de judecată, și mai departe? Nu vedem nici o mișcare din partea instanței de judecată. Deci nu au timp să se întrunească, să facă măcar o ședință, să înceapă să examineze cazul. Și putem doar să ghicim, de ce nu au timp. Pentru că acolo unde sunt mulți bani e greu să îi vedem pe judecători muncind și respectând legea, sancționând pe cei care sunt corupți”, a comunicat Maia Sandu.

Menționăm că președinta Maia Sandu efectuează, în perioada 2 – 4 octombrie, o vizită oficială în Portugalia. Vizita are scopul de a promova aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și a aprofunda relațiile bilaterale. La 5 octombrie, președinta va participa la summitul Comunității Politice Europene, care va avea loc în orașul Granada, Regatul Spaniei. Menționăm că NewsMaker are un corespondent în Portugalia și Spania, care va reflecta deplasările oficiale peste hotare ale președintei Sandu.

Șefa statului Maia Sandu a mai spus cetățenilor Republicii Moldova stabiliți în Portugalia că în țara noastră sunt acum între 7 și 10 partide care „se finanțează din bani murdari sau din bani rusești” și care „lucrează pentru interesul Federației Ruse și a grupărilor criminale”. Potrivit șefei statului, acestea s-au unit și au același scop – „să nu permită Republicii Moldova să țină direcția spre democrație și spre Uniunea Europeană”.

***

Marina Tauber este cercetată penal în Moldova. Aceasta este învinuită de falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale a Partidului Politic „ȘOR” – declarat recent în afara legii – și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat. Dosarul a fost trimis în instanța de judecată. Dacă va fi găsită vinovată, parlamentara riscă de la 2 la 7 ani de detenție.

Aleasa poporului nu recunoaște acuzațiile care i se impută și pledează nevinovată. Potrivit ei, dosarul a fost pornit pe numele său „la comandă”. Tauber acuză PAS și Președinția că și-ar fi „subjugat justiția”. La rândul lor, reprezentanții guvernării resping acuzațiile alesei poporului și declară că „așteaptă o finalitate în acest caz”.

Tauber a rămas fără imunitate parlamentară după reținerea sa din 21 iulie 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: