Ilie Chirtoacă, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, consideră că schimbarea măsurii de arest în cazul bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, este o decizie „normală”, conformă cu principiile drepturilor omului. Chirtoacă a explicat că, potrivit Convenției pentru Drepturile Omului, nu contează dacă arestul are loc în închisoare sau acasă, iar judecătorul trebuie să analizeze factori precum riscurile de evadare sau influențarea dosarului. El a adăugat că măsura arestului preventiv este o încălcare a drepturilor fundamentale și că procurorii trebuie să prezinte noi dovezi pentru a justifica menținerea acestei măsuri. Președintele CRJM a făcut declarațiile în cadrul emisiunii NM „Live Молдова”.
„Este o opinie nepopulară, dar consider că este normal ca persoana să fie transferată din arestul preventiv într-un regim de arest la domiciliu. Conform Convenției pentru Drepturile Omului, nu contează dacă persoana este în arest într-o închisoare sau acasă, deoarece, din punct de vedere al conținutului măsurii, sunt aceleași. În acest sens, judecătorul analizează factorii relevanți care influențează decizia privind arestul, cum ar fi existența unor copii mici, și din câte știu, Evghenia Guțul are copii. De asemenea, se iau în considerare riscurile de evadare. Am înțeles că Guțul mai are șimăsuri suplimentare, precum brățara electronică, ceea ce permite monitorizarea ei”, a explicat Chirtoacă.
El a subliniat că, din perspectiva drepturilor omului, este problematic ca o persoană să fie menținută în arest preventiv înainte ca instanța să emită o decizie finală privind vinovăția acesteia. „Arestul este o măsură care poate constitui o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului. De obicei, arestul preventiv se dispune pentru 30 de zile, pentru ca procurorii să poată aduna suficiente dovezi. Ca să o ține în continuare în arest pe Guțul, procurorii trebuie să prezinte dovezi noi privind riscurile de evadare sau influențarea procesului”, a declarat președintele CRJM.
În ceea ce privește viitorul procesului, Chirtoacă a precizat că soarta cazului depinde de probele pe care procurorii le vor prezenta. „Totul depinde de dovezile care vor demonstra dacă persoana a comis sau nu fapte ilegale. De asemenea, contează strategia procurorilor. În mod obișnuit, măsurile de reținere sunt dispuse la final, atunci când procurorii au strâns suficiente dovezi. La noi, însă, se începe adesea cu aceste măsuri. Procurorii trebuie să furnizeze constant noi dovezi, iar dacă nu există suficiente probe, judecătorii nu vor avea altă opțiune decât să modifice măsurile împotriva învinuitului”, a concluzionat Ilie Chirtoacă.
Amintim că bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, va fi transferată din penitenciar în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia a fost pronunțată miercuri, 9 aprilie, de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, deși acuzarea a cerut prelungirea măsurii de arest în penitenciar pentru încă o lună.
Avocatul bașcanei, Sergiu Moraru, a declarat că cererea procurorilor privind arestul în penitenciar este nejustificată, întrucât Evghenia Guțul „nu poate influența dosarul”. „Nu a fost prezentată nicio probă care să ateste riscul eschivării, riscul de influențare a unor persoane sau de influențare a urmăririi penale”, a menționat avocatul.
Evgheniei Guțul i se incriminează comiterea prin complicitate a finanțării ilegale a campaniei electorale pentru alegerile la funcția de bașcan din 2023, falsificarea documentelor oficiale și a rapoartelor privind campania.
Evghenia Guțul a fost reținută în seara de 25 martie, la Aeroportul Chișinău, de către ofițerii Centrului Național Anticorupție. Bașcana Găgăuziei urma să plece peste hotare „pentru chestiuni de serviciu”, potrivit canalului de Telegram „Sputnik Молдова 2.0”.