Președintele fugar al Afganistanului, prima adresare video după ce a părăsit țara
Full Article 2 minutes read

Președintele fugar al Afganistanului, prima adresare video după ce a părăsit țara

Președintele Afganistanului Ashraf Ghani, care a fugit din țară înainte ca talibanii să intre în Kabul, a transmis un mesaj video pentru cetățeni. Este prima apariție a acestuia din momentul în care gruparea extremistă a declarat control total asupra Afganistanului. 

Transmisiunea video a durat circa 9 minute și a fost difuzată pe pagina oficială de Facebook a președintelui fugar. Acesta a menționat că a ales să părăsească țara pentru a preveni „o catastrofă și mai mare”.

„Dacă aş fi rămas, aş fi asistat la vărsare de sânge în Kabul”, a declarat Ghani.

Oficialul a menționat că garda sa de corp „l-a obligat” să plece de urgență, lăsând în țară „principalele active și documente confidențiale”.

Ghani a calificat drept „mincinoase și nejustificate” acuzațiile cu privire la faptul că a părăsit țara luând cu el o sumă mare de bani și că acest lucru poate fi confirmat de către vameși.

Președintele Afganistanului a mai spus că misiunea sa a fost ca, „în încercarea de a păstra puterea, Kabulul să nu se transforme în Yemen sau Siria”.

Potrivit postului de televiziune NDTV, citat de Novaya Gazeta, Ashraf Ghani a declarat că „salută negocierile dintre talibani și foștii oficiali de rang înalt ai țării” – ministrul Afacerilor Extene și fostul președinte al Afganistanului.

De asemenea, în prezent, Ghani ar negocia întoarcerea sa în țară.

În ajun, autoritățile din Emiratele Arabe au confirmat că Ghani se află în această țară.

***

Pe 15 august, fără luptă, talibanii au intrat în capitala Afganistanului și au anunțat control deplin asupra țării. Președintele Afganistanului a fugit din țară, la fel ca și consilierii săi și alți oficiali. Mii de civili au luat cu asalt aeroportul din Kabul în încercarea de a părăsit țara.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: