rfi.ro

Președintele grupului educațional „Lumina” rămâne în libertate. Instanța a respins cererea de extrădare emisă de autoritățile turce

Instanța de judecată a respins cererea de extrădare a președintele grupului educațional „Lumina”, Fatih Gursoy, informează HotNews, astăzi, 24 decembrie. Bărbatul fusese ridicat marți dimineață de la domiciliu și dus la Parchet, în baza unui mandat de extrădare emis de autoritățile de la Ankara.

Potrivit sursei citate, în cererea de extrădare, Gursoy era acuzat că ar conduce o organizație teroristă. De asemenea, el este învinuit că ar avea legături cu mișcarea Fethullah Gülen.

Fatih Gursoy este președintele Școlilor Lumina. Bărbatul se află în România din 2011 și are acte de ședere pe termen lung, valabile până în 2022.

Amintim că săptămâna trecută, pe 18 decembrie, Bușra Zeynep Șen, o profesoară de origine turcă de la Liceul Internațional de Informatică din București, a fost reținută de polițiști în baza unui mandat de extrădare emis de autoritățile de la Ankara. Ulterior, Curtea de Apel București a respins cerere de extrădare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Bolea, despre condițiile de la Aeroportul Chișinău: „Multe din plângeri sunt comandate”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a comentat plângerile cetățenilor privind condițiile de la Aeroportul Internațional Chișinău, după ce statul a preluat administrarea acestuia. Potrivit ministrului, multe dintre aceste plângeri ar fi comandate de către persoanele care au pierdut controlul asupra aeroportului. Menționăm că, în 2023, aeroportul a trecut în gestiunea statului, după ce fusese timp de 10 ani (din 2013) concesionat companiei Avia Invest, controlată de oligarhul fugar Ilan Șor.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Есть вопросы” cu Nicolai Paholnițchi.

„Multe din plângeri sunt comandate, deoarece acei tovarăși care au pierdut aeroportul nu le este deloc convenabil. Anul trecut a fost venit de 345 milioane de lei venit. Anul acesta va fi venitul mai mare, deoarece sunt și restaurante și magazine de stat. Și toți banii se întorc sub formă de dezvoltare a aeroportului, nu doar se plătește cum înainte doar niște mită pentru alegători. Mobilierul este nou. Sunt condiții bune. Pe 31 o să prezentăm un proiect pentru reconstrucția terminalului, care va putea deservi până la 6 milioane de persoane. Pentru comparație, în cel mai bun an, Aeroportul Chișinău primea până la 3 milioane. Aeroportul face investiții mari, dar trebuie de făcut după proiect, pentru că e vorba despre securitate. Acesta nu este un simplu șopron la tine acasă. Ne cerem scuze către cetățeni pentru că intervin unele incomodități”, a declarat Vladimir Bolea.

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului pe 28 martie 2023, după ce, în 2013, a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Sandu l-a acuzat anterior pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, de „furtul” aeroportului prin „tranzacții mincinoase”. Ca urmare a acestei scheme, statul a pierdut venituri de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe parcursul a nouă ani, a susținut Maia Sandu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: