presedinte.md

Președintele Maia Sandu a semnat Acordul de asistență financiară de 15 milioane de euro din partea UE

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat Acordul de finanțare dintre Republica Moldova și Comisia Europeană, în valoare de 15 milioane de euro, privind „Contractul de Reziliență Covid-19 pentru Republica Moldova”.

Șefa statului a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul continuu acordat Republicii Moldova și cetățenilor noștri. „În urma semnării acestui acord, țara noastră va primi un ajutor de 15 milioane de euro, care ne va sprijini în eforturile de combatere a efectelor pandemiei. Acest ajutor dezinteresat este foarte important și necesar pentru Republica Moldova. Voi insista ca banii să ajungă în sectoarele care au fost cel mai mult afectate de pandemie: în sistemul medical, agricultură, la întreprinderile mici și mijlocii. Voi cere, totodată, instituțiilor abilitate să monitorizeze cum sunt alocați acești bani, astfel încât ei să ajungă la oamenii care au cel mai mult nevoie de sprijin”, a spus Maia Sandu.

Acordul face parte din răspunsul UE la Covid-19 în cadrul inițiativei „Echipa Europa”. Semnarea în formă simplificată a acestuia a fost agreată în urma vizitei oficiale a Președintelui Maia Sandu la Bruxelles.

Cu ocazia semnării Acordului, Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a spus că pandemia Covid-19 a generat mari provocări pentru Republica Moldova. „Sistemul de sănătate și IMM-urile au fost printre cele mai afectate. Suntem încrezători că noul suport financiar acordat de UE, dar și sprijinul oferit de la începutul pandemiei, vor contribui la crearea unei baze solide pentru redresarea socio-economică și a rezistenței la orice șocuri pe viitor”, a menționat Ambasadorul Peter Michalko.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Un moldovean a fost reținut în Rusia. FSB susține că ar fi spionat în favoare Ucrainei

Un bărbat originar din Republica Moldova a fost reținut în orașul Riazan, Federația Rusă. Acesta este acuzat de „spionaj” în favoarea Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR). Informațiile au fost raportate de Serviciul Federal de Securitate (FSB) într-un comunicat din 21 iulie.

Potrivit FSB, în 2024, moldoveanul ar fi inițiat și menținut contact, prin aplicația de mesagerie Telegram, cu un reprezentant al GUR. „Acționând la indicațiile coordonatorului său, a colectat și a transmis informații către serviciul de informații ucrainean cu privire la una dintre unitățile Forțelor Armate ale Federației Ruse și la o întreprindere din complexul militar-industrial aflată pe teritoriul regiunii Riazan”, a menționat instituția.

FSB susține că, în schimb, GUR i-a promis bărbatului, conform solicitării acestuia, sprijin pentru a părăsi în siguranță Rusia către Franța. Potrivit FSB, scopul bărbatului era ca, ulterior, să se înroleze într-o „formațiune armată ucraineană, interzisă pe teritoriul Federației Ruse”, care participă la acțiuni de luptă alături de militarii ucraineni împotriva trupelor invadatoare ruse în Ucraina.

Pe numele bărbatului a fost deschis un dosar penal pentru „trădare de patrie sub formă de spionaj”. Instanța a decis plasarea acestuia în arest preventiv.

NM a solicitat un comentariu din partea Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

Amintim că, la sfârșitul lunii iunie, FSB a reținut încă doi bărbați, care ar fi cetățeni ai Republicii Moldova. Aceștia sunt acuzați că ar fi „agenți” ai Serviciului de Informație și Securitate, care aveau drept scop îndeplinirea unor misiuni „împotriva securității Federației Ruse”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: