Vicepremierul Andrei Spînu a discutat cu șeful Gazprom Alexei Miller despre noul contract de achiziție a gazului
Full Article 3 minutes read

Vicepremierul Andrei Spînu a discutat cu șeful Gazprom Alexei Miller despre noul contract de achiziție a gazului

Vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu susține că a discutat la telefon cu șeful Gazprom Alexei Miller pentru a afla cum decurg negocierile cu MoldovaGaz, privind prelungirea contractului de achiziție a gazului rusesc. În cadrul ediției din 22 septembrie a emisiunii „Secretele puterii” de la JurnalTV, oficialul a negat afirmațiile opoziției, potrivit cărora conducerea țării nu se implică în discuțiile cu Gazprom.

„Atâta timp cât noi nu considerăm că trebuie să intervenim imediat, nu o facem și atunci când simțim că trebuie să avem aceste discuții le avem (…) Am discutat cum decurg negocierile între MoldovaGaz și Gazprom și am stabilit care sunt pașii următori ca până la finalul lunii să avem prelungirea contractului care este, și să vedem care sunt pașii ca să asigurăm țara cu gaz pentru perioada următoare. Noi nu negociem alt contract. Noi acum prelungim contractul existent”, a declarat ministrul.

Andrei Spînu admite că tariful final stabilit de ANRE pentru consumatorii casnici ar putea fi mai mare, deoarece a crescut prețul pe piața internațională. Totuși, potrivit lui, formula de calcul a tarifului la gaz este avantajoasă pentru Republica Moldova.

„În contractul pe care îl are MoldovaGaz cu Gazprom este stabilită o formulă concretă de calcul. Această formulă, reieșind din situația care este la plan mondial, este una bună pentru Republica Moldova. Începând de la 1 octombrie prețul la gaz se va calcula diferit față de ceea ce vedem la nivel european”, a mai menționat Andrei Spînu.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a confirmat pentru NM că Moldovagaz va expedia către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere de majorare a tarifului pentru gaz cu 35%. Prin urmare, prețul final pentru gaz ar putea ajunge la 6 lei. În prezent, prețul pentru 1 m3 de gaz constituie, în Moldova, 4 lei și 30 de bani.

***

Amintim că Guvernul pregătește un proiect de susținere a păturii vulnerabile a societății, în cazul în care prețul la gazele livrate din Federația Rusă va crește. Declarația a fost făcută de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă din 15 septembrie, după ședința Guvernului. Pentru prima dată în istorie, prețul gazului pe piața contractelor futures din Europa a depășit, săptămâna trecută, 950 de dolari pentru o mie de metri cubi, ceea ce reprezintă o creștere cu 20 la sută într-o singură zi.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: