Presiune asupra Victorie Cazacu din orașul de baștină? Primarii și consilierii PAS din Ocnița îi cer să renunțe la mandat

Primarii și consilierii locali și raionali ai partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) din Ocnița cer demisia deputatei Victoria Cazacu, a cărei fiică este cercetată într-un dosar de corupție, la Aeroport. Aleșii au făcut publică o declarație comună, pe 4 aprilie, în care anunță retragerea sprijinului politic pentru deputata ajunsă în Parlament pe listele PAS.

„Respectăm prezumția de nevinovăție a persoanei, până la pronunțarea unei hotărâri de judecată, dar asemenea cazuri subminează eforturile de a combate corupția, prejudiciază imaginea organizației teritoriale Ocnița a PAS, din acest motiv, retragem susținerea politică Victoriei Cazacu și îi cerem în mod colectiv să-și dea demisia și să-și depună mandatul, pentru a nu exista suspiciuni pe perioada anchetei și până la pronunțarea unei decizii de judecată pe acest caz”, se arată în textul declarației, semnat de 15 aleși locali și raionali.

PAS

***

Precizăm că în schemă de corupție la Aeroportul Chișinău sunt vizați, în total, 7 angajați ai Serviciului Vamal. Inspectorii vamali sunt bănuiți că ar fi pretins și acceptat de la pasageri sume cuprinse între 50 și 1000 de dolari pentru a permite acestora să introducă sau scoată bunuri în/din R. Moldova, ocolind procedurile de achitare a taxelor în conformitate cu prevederile legislației în vigoare. Atunci, 3 inspectori vamali au fost reținuți pentru 72 de ore, iar alți 4 inspectori vamali sunt cercetați în stare de libertate.

Pe 3 aprilie, fiul fostului deputat democrat Gheorghe Brașovschi, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile după gratii. Alți doi inspectori vamali, suspectați de mită, au fost plasați în arest la domiciliu.

De menționat că, anterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că printre vameșii reținuți este și fiica deputatei PAS Victoria Cazacu. Liderul PAS a cerut atunci demisia parlamentarei, menționând că partidul nu acceptă corupția. Pe 3 aprilie, PAS a anunțat despre excluderea din partid a Victoriei Cazacu. În aceeași zi, deputata a negat că fiica sa ar fi fost reținută de CNA și a declarat că nu intenționează să dea curs „tentativelor de denigrare și intimidare” și că va rămâne deputat neafiliat

De menționat că, în acest caz raportat de CNA, a fost chemat pentru a fi interogat și fiul lui Radu Mudreac, deputat din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), care a confirmat această informație, menționând că la fiul său nu au avut loc percheziții. Grosu a propus BCS „să acorde atenție acestui lucru și să-i urmeze gestul” în privința deputatului Cazacu. În caz contrar, Grosu a promis că majoritatea parlamentară va reacționa la acest lucru.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

foto simbol. sursa: evz.ro

Sute de elevi s-au ales cu note mai mari, după ce au depus contestații: rezultatele finale la examenele de gimnaziu, sesiunea de bază

Pe 2 iulie, în instituțiile de învățământ au fost afișate rezultatele finale ale examenelor de absolvire a gimnaziului, sesiunea de bază, după examinarea contestațiilor. Cele mai multe contestații au fost depuse la disciplina „Istoria românilor și universală” și la „Limba și literatura română”. În total, peste 2.000 de note au fost majorate. Informațiile au fost comunicate de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

Potrivit ministerului, la examene au participat circa 30.000 de elevi. 

După anunțarea rezultatelor preliminare au fost depuse 9.796 de contestații din numărul total de 93.532 de note acordate în sesiunea de bază, ceea ce reprezintă 10,47%. Cele mai multe contestații au fost depuse la proba de examen istoria românilor și universală – 3.548, la limba și literatura română au fost depuse 3.015 contestații, la matematică – 2.422 de contestații, la limba și literatura română, alolingvi – 414, iar la limba și literatura rusă – 397 de contestații. 

În rezultatul examinării contestațiilor, au fost majorate 2.064 de note, ceea ce constituie 21,06% din numărul notelor contestate.

În rezultatul examinării contestațiilor, rata de promovare la disciplina istoria românilor și universală a crescut cu 0,30 de puncte procentuale și constituie 95,30%. La disciplinele matematică și la limba și literatura română, rata de promovare a crescut cu câte 0,20 de puncte procentuale și constituie 78%, și respectiv, 96%. La disciplina limba și literatura rusă, rata de promovare a crescut cu 0,16 puncte procentuale și reprezintă 96,66%, iar la limba și literatura română, alolingvi rata respectivă a crescut cu 0,43 de puncte procentuale, constituind 83,13%.  

Nota medie la disciplina limba și literatura română, în urma examinării contestațiilor, constituie 6,52, fiind în creștere cu 0,3. La disciplinele istoria românilor și universală, limba și literatura rusă, limba și literatura română, alolingvi, nota medie a crescut cu câte 0,2 unități și constituie 6,53, 6,41, și respectiv, 5,92.  La disciplina matematică, nota media, a înregistrat o creștere cu doar 0,1 unități și constituie 6,08.

Potrivit ministerului, în perioada 8-11 iulie va fi organizată sesiunea suplimentară a examenelor de absolvire a gimnaziului. Rezultatele preliminare după desfășurarea sesiunii suplimentare vor fi afișate în instituțiile de învățământ pe 21 iulie, iar rezultatele finale – după examinarea contestațiilor, vor fi anunțate pe 28 iulie.

***

Amintim că, anul acesta, pentru prima dată, toate examenele au fost monitorizate în fiecare școală din țară, cu sprijinul a peste 1.000 de observatori. Chiar și așa, 114 candidați au fost eliminați pentru tentativă de fraudă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: