Pretendenții la funcția de membru al CSM și CSP vor trebui să treacă testul integrității. Cine vor fi evaluatorii?
Full Article 2 minutes read

Pretendenții la funcția de membru al CSM și CSP vor trebui să treacă testul integrității. Cine vor fi evaluatorii?

Candidații la funcția de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și ai Consiliului Superior al Procuraturii (CSP) vor trece un filtru de integritate pentru a fi admiși la concursul de ocupare a acestei funcții. Prevederea se conține într-o nouă inițiativă legislativă elaborată de Ministerul Justiției. În cadrul unei conferințe de presă, din 26 noiembrie, ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că scopul acesteia este de a întoarce credibilitatea instituțiilor și încrederea cetățenilor în justiție.

Integritatea candidaților la funcția de membri ai CSM și CSM ar urma să fie evaluată de o comisie mixtă, formată din experți naționali și internaționali. În prezent, există și un calendar aproximativ de realizare a cestei inițiative. Potrivit ministrului, dacă Comisia de la Veneția se va expune în luna decembrie asupra acestui proiect de lege, până la sfârșitului anului 2021, acesta ar urma să fie aprobat în parlament.

„În perioada ianuarie februarie urmează să fie create condițiile pentru activitatea comisiei speciale de evaluare, cum ar fi identificarea experților, sediu secretariat, oferire de acces la baza de date, iar pe de altă parte trebuie să li se dea posibilitatea celor care au aplicat la această funcție de membru CSM și CSP fie să-și retragă, fie să-și menționă aplicațiile dar și altor doritori să aplice. În februarie-aprilie trebuie să aibă loc evaluarea propriu-zisă, ulterior se organizează alegerile în Adunarea generală a judecătorilor și procurorilor dar și concursul la Parlament. La concurs vor putea trece doar persoanele care vor trece evaluarea integrității”, a menționat Litvinenco.

Menționăm că mandatele membrilor CSM și CSP, expiră la sfârșitul anului 2021.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: