În Moldova au crescut brusc tarifele pentru energie electrică, iar puțin mai devreme s-a scumpit gazul. NM explică cum va afecta acest lucru economia.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a majorat pe 3 ianuarie tarifele pentru energia electrică: pentru consumatorii Premier Energy (centrul și sudul țării) cu 75% — de la 2,34 lei la 4,10 lei pentru 1 kWh, iar pentru FEE-Nord (nordul țării) cu 65% — de la 2,84 lei la 4,68 lei pentru 1 kWh.
În plus, s-au majorat și tarifele pentru încălzire. În Chișinău — cu 38%, până la 2510 lei pentru 1 Gcal, iar în Bălți — cu 17%, până la 2126 lei pentru 1 Gcal.
Cum vor afecta majorările economia
Fostul director al întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova”, director executiv al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor, Oleg Tofilat, a estimat că „prețul libertății” [Moldovei față de Rusia] este de aproximativ 6 miliarde de lei pe an. „Aceasta reprezintă consumul anual aproximativ de energie electrică de la Centrala Termoelectrică Moldovenească MGRAS, înmulțitcu 2 lei pentru 1 kWh. Rezultă aproximativ 6 miliarde de lei. Această sumă este retrasă din economia Moldovei. În plus, economia mai are un concept numit multiplicator economic. De exemplu, când merg la restaurant și plătesc 200 de lei, restaurantul folosește acești bani pentru a cumpăra produse și alte lucruri, iar în final, mai mulți oameni câștigă din acei 200 de lei”, a explicat pentru NM Tofilat.
Potrivit lui, din cauza sistării tranzitului gazului prin Ucraina și, implicit, a nefurnizării pe malul drept a energiei electrice ieftine de la Centrala Termoelectrică Moldovenească, vor fi afectate și industriile care sunt sensibile la prețurile resurselor energetice. Economia de pe malul drept va suferi, de asemenea, din cauza opririi producției industriale în Transnistria. „Da, s-ar putea spune că producția de acolo nu plătește taxe în bugetul Moldovei, dar este important de înțeles că acestea se ocupă de export/import, iar aceste servicii sunt efectuate de transportatori auto [de pe malul drept], precum și de „Calea Ferată din Moldova”, care vor suferi și ele”, a subliniat Tofilat, adăugând că, în unele cazuri, întreprinderile de pe malul stâng pot folosi materie primă de pe malul drept.
Conform previziunilor acestuia, din cauza creșterii tarifelor, Moldova ar putea înregistra o scădere a PIB-ului, și nu o ușoară creștere, așa cum se prognoza anterior. „Libertatea este atunci când te pregătești pentru asta, când ai contracte [pentru furnizarea de energie electrică la prețuri bune], când ai construit din timp liniile de transport a energiei electrice. […] Și dacă mâine „Gazprom” spune că reia livrările de gaze, oare cineva va refuza?”, se întreabă Tofilat.
Expertul economic Veaceslav Ioniță, comentând acum câteva zile creșterea așteptată a tarifului pentru energia electrică (Premier Energy cerea o majorare până la 5,1 lei pentru 1 kWh), a menționat că aceasta ar putea crește inflația cu 2,5%, iar creșterea totală a prețurilor până la sfârșitul anului ar putea ajunge la 10%. „Această accelerare va afecta puternic costul vieții și va adăuga presiune asupra economiei”. Astfel, după cum a subliniat Ioniță, inflația totală în Moldova în ultimii patru ani va ajunge la 70%. Cel mai mult, ca de obicei, vor fi afectați bugetarii, pensionarii și categoriile social vulnerabile, a concluzionat expertul.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!