Moldovagaz

Prețul pentru gaz va scădea. ANRE a aprobat propunerea privind micșorarea tarifelor

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat pe 28 octombrie tarife mai mici pentru gaz. Astfel, prețul de intrare în rețelele de transport al gazelor naturale va fi de 2 613 lei/1000 m3, cu 12,1% mai mic decât cel aprobat în anul 2018, iar prețul de ieșire va scădea cu 9,5 la sută.

În cadrul ședinței de astăzi, ANRE a examinat solicitarea de aprobare a prețurilor reglementate a celui mai mare furnizor de gaze naturale din țară – S.A. ”Moldovagaz”. În rezultatul analizei, s-a reconfirmat existența mai multor factori care au permis modificarea prețurilor la gazele naturale furnizate consumatorilor finali.

Astfel, valorile cheltuielilor reglementate ale furnizorului căruia i-a fost impusă îndeplinirea obligației de serviciu public au fost ajustate în conformitate cu parametrii de actualizare prevăzuți de lege după cum urmează: indicele prețurilor de consum în Republica Moldova pentru anul 2020 – 5,7%, conform Prognozei actualizate a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2018-2020; cursul de schimb mediu anual al monedei naționale față de dolarul SUA a fost utilizat cel de 17,37 lei/USD.

Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz” în punctele:

de intrare în rețelele de transport al gazelor naturale – 2 613 lei/1000 m3, cu 12,1% mai mic decât prețul aprobat în anul 2018;

de ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale – 2 895 lei/1000 m3, cu 9,5% mai mic;

de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă presiune – 3 910 lei/1000 m3, cu 6,8% mai mic;

de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de medie presiune – 4 018 lei/1000 m3, cu 10,7% mai mic;

de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune – 4 298 lei/1000 m3, cu 12,2% mai mic decât prețul aprobat în anul 2018.

Amintim că, anterior, NM a scris că prețul de achiziție a gazelor care este inclus în tarif s-a schimbat încă în primăvara acestui an și în lunile aprilie-mai, „Moldovagaz” avea deja motive să se adresa către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică pentru a fi revizuite tarifele.

Dar solicitarea către ANRE a fost transmisă abia în luna septembrie, iar tarifele noi – aprobate cu patru zile înainte de alegerile prezidențiale. „Moldovagaz” a propus micșorarea tarifului pentru populație cu 8,6%. Iar ANRE a propus minus 14% și compensarea acestei reduceri din contul tarifelor mari pentru CET-uri.

Experții consideră că această micșorare a tarifelor poartă un caracter vădit electoral.

Menționăm că nu este prima dată când reducerea tarifelor în Moldova se folosește în scopuri electorale ori acestea sunt modificate la indicația guvernanților. În anul 2018, premierul de atunci, Pavel Filip a făcut un apel de a reduce tarifele la gaze și, mai târziu, ANRE a aprobat prețuri noi.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: