Prețuri mai mici la carburanți pentru zilele de weekend. Cu cât se ieftinește benzina și motorina
Full Article 2 minutes read

Prețuri mai mici la carburanți pentru zilele de weekend. Cu cât se ieftinește benzina și motorina

Prețurile la carburanți vor înregistra o ușoară scădere și în acest weekend. Cel puțin asta indică noile prețuri plafon publicate astăzi, 8 iulie, de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Astfel, în perioada 9-11 iulie, un litru de benzină va costa cu 17 bani mai puțin, adică 32 de lei și 13 bani, iar motorina se va ieftini cu 37 bani și se va vinde la pompă cu cel mult 30 lei şi 1 bani.

ANRE precizează într-un comunicat de presă emis că, prețurile maximale la produsele petroliere stabilite de Agenție urmează tendința de descreștere a cotațiilor la bursele internaționale.

Prețurile pentru țițeiul Brent s-au menținut la data de 07.07.2022, potrivit datelor afișate de Trading Economics,  în jurul valorii de 104 dolari per baril și, conform prognozelor, urmează să încheie săptămâna în jurul acestei valori. Totuși, ANRE susține că prețurile petrolului sunt încă în creștere cu aproximativ 35% comparativ cu începutul anului curent, principala cauză fiind faptul că redresarea economică globală post-Covid a coincis cu perturbarea piețelor și a lanțurilor logistice tradiționale din cauza agresiunii rusești din Ucraina.

Conform sursei citate, în același timp, valoarea medie a cotațiilor Platts s-a micșorat la data de 08.07.2022 față de 24.06.2022 (14 zile anterioare) cu 57,8 $/tonă la benzină (4,3%) și 124,6 $/tonă la motorină (9,3%).

„ANRE garantează corectitudinea prețurilor maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, calculate în conformitate cu actele normative în vigoare și monitorizează respectarea acestora de către toate companiile din sectorul dat”, susține ANRE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: