Prețurile apartamentelor în Chișinău: se scumpesc sau se ieftinesc? Prognoza expertului Veaceslav Ioniță

Apartamentele din Chișinău sunt tot mai scumpe, chiar dacă se vând mai puține decât înainte, spune economistul Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, în perioada următoare, este puțin probabil ca prețurile să scadă. Cel mai probabil, ele vor continua să crească, dar mai lent, a explicat expertul în cadrul emisiunii „Есть вопросы” de la NewsMaker.

Potrivit lui Ioniță, în prezent, deși se construiesc multe apartamente noi, puțin blocuri ajung să fie date în exploatare. Cererea, însă, rămâne mare, mai ales pentru că mulți oameni din sate se mută în oraș, în special în Chișinău. Asta duce la mai puține oferte pe piață și la prețuri care rămân ridicate.

„Da, prețurile au luat-o razna. Piața s-a contractat, sunt puține tranzacții, se dau puține apartamente în exploatare — cel mai scăzut nivel din ultimii 25 de ani. Avem multe șantiere în construcție, dar puține locuințe livrate. Oferta e mică, mai ales pe piața primară, ceea ce influențează și piața secundară”, a declarat expertul.

În ceea ce privește evoluția prețurilor, Ioniță declară că o scădere este puțin probabilă. „Costurile de construcție au crescut, inflația e mare, iar banii s-au devalorizat. 1.000 de euro azi valorează cât 500 de euro în urmă cu 3 ani. Mă așteptam la o stagnare, dar în primul trimestru prețurile tot au crescut. Pe termen scurt, creșterea se va tempera, dar nu va fi o scădere”.

Chiar și așa, expertul Veaceslav Ioniță consideră că investițiile în imobiliare rămân atractive. „O locuință nouă mobilată costă în medie 2,2 salarii brute lunare per metru pătrat în Chișinău (aprox. 2.000 euro/m²). Pentru un apartament de 70 m² ai nevoie de echivalentul a 14 salarii anuale. Dar în 5 ani, datorită creșterii salariilor, aceeași locuință va valora doar 10 salarii anuale. Prin urmare, dacă cumperi azi, economisești 40%. Dacă în urmă cu 5 ani cumpărai un apartament cu 50.000 euro, azi îl vinzi cu 150.000. Aproape ca un bitcoin, dar ritmul actual nu va mai fi la fel de accelerat”, a mai explicat Ioniță.

***

Potrivit datelor IDIS „Viitorul”, în anul 2024 au fost cheltuiți peste 1,6 miliarde de euro pentru a cumpăra apartamente în municipiul Chișinău, chiar dacă prețul la imobiliare a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii 16 ani.

Prețul mediu al unui apartament de pe piața primară (construcții noi) a fost de aproximativ 1.600 de euro pentru un metru pătrat, iar pentru locuințele finisate și gata de mutare – în jur de 2.000 de euro per metru pătrat. În cazul caselor de pe piața secundară, prețul mediu a fost de 1.130 de euro/metru pătrat.

Într-o discuție cu NewsMaker, agentul imobiliar Dmitrii Mordvinov a explicat care este costul actual al unui apartament cu reparație în Chișinău, cât de mult au crescut deja prețurile și de ce costul unui metru pătrat continuă să urce. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: