taxiru.ru

„Prețurile vor fi dictate de piața noastră internă“. PAS vrea ca aplicațiile de comandă a taxiurilor să fie înregistrate juridic în Moldova

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a prezentat, pe 12 iulie, o inițiativă legislativă care prevede obligarea deținătorilor aplicațiilor de comandă a serviciului de taxi să-și înregistreze platformele juridic în țara noastră. „Astfel, aceste platforme vor fi responsabile fiscal pe teritoriul Republicii Moldova”, au comunicat reprezentanții PAS, adăugând că un aspect important al modificării este că prețurile vor fi dictate de piața internă. 

Potrivit deputatei PAS Marina Morozova, „domeniul taximetriei în Republica Moldova se confruntă de câțiva ani cu o problemă majoră – concurența neloială”.

Proiectul de lege vine cu introducerea obligației deținătorilor de platforme și aplicației de comenzi de taxi să fie înregistrate juridic pe teritoriul Republicii Moldova și să pună spre utilizare aceste sisteme doar prin intermediul operatorilor de transport care prestează servicii de taxi. Astfel, aceste platforme vor fi responsabile fiscal pe teritoriul Republicii Moldova, iar un alt aspect foarte important sunt prețurile care vor fi dictate de piața noastră internă”, a comunicat Morozova.

Deputata a spus că „operatorii platformelor sunt companii care prestează servicii pe teritoriul național, extrag profit, evitând contribuțiile fiscale la bugetul țării, operațiile financiare fiind de multe ori realizate prin intermediul instituțiilor financiare internaționale”.

Potrivit deputatei, proiectul de lege prevede ca operatorii de transport în regim de taxi să admită spre conectare la aceste platforme doar mașinile care sunt înregistrate în Registrul operatorilor de transport rutier. Ea a adăugat că „la moment sunt mașini care din păcate prestează servicii de taxi, dar nu sunt înregistrate în registrul Agenției Naționale de Transport Auto”.

Deputatul Alexandr Trubca a menționat că proiectul de lege vizează și modificări ce ține de aspectul fiscal.

Proiectul de lege vine și cu un șir de modificări de extindere a instrumentelor de fiscalizare, prin introducerea unor instrumente moderne”, a spus el.

Fiscalizare, potrivit lui Trubca, înseamnă și creșterea nivelului de securitate al călătorilor.

Or un bon fiscal înseamnă și o garantare a calității serviciilor și respectiv o posibilitate a călătorului să meargă într-o eventuală situație de nemulțumire pentru calitatea serviciilor prestate la Agenția pentru Protecția Consumatorului”, a explicat parlamentarul.

Proiectul prevede și excluderea obligativității deținerii fizice de către șoferi a certificatului de competență profesională, dar și extinderea termenului de valabilitate a certificatului – de la 3 la 5 ani.

În același timp, proiectul de lege prevede și introducerea unor modificări la Codul Contravențional.

Să avem o asigurare că în cazul în care prevederile pe care le propune proiectul de lege nu vor fi respectate de către fie platforme, fie transportatori să existe instrumente suficiente pentru a penaliza aceste încălcări”, a conchis deputatul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: